![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem, ponieważ chcę stworzyć kod, który umożliwiłby edytowanie/usuwanie znalezionych pozycji z pliku.
Tak wyglądają fragmenty plików: baza.txt każda linia to kolejny element zbioru Cytat Mickiewicz Adam||Dziady||PWN||1985||456123-987-987 Sienkiewicz Henryk||Potop||PWN||1992||1236-9875-4865 Jajuga Krzysztof||Inwestycje||WN PWN||2007||7896-5235-7842 Szewczyk Ryszard||Bankowa obsługa firmy||Oficyna Ekonomiczna||2002||7896-5654-5456 do tego użyć chciałem już wcześniej stworzonej wyszukiwarki: edytor.php fragment kodu
I teraz powstaje problem ponieważ zawsze może zdażyć sie sytuacja, że wyszukany autor bedzie miał kilka książek, a my chcemy edytować tą jedną bez konieczności kolejnego wpisywania inf do wyszukiwarki. Myślałem o tym aby do każdego z wyszukanych elementów dodatkowo pojawiał sie przycisk [Edytuj] ale nie wiem jak to wykonać bo moja propozycja wykonania jest błędna. "Edycja.php" - to jest formularz do którego chcę wczytać wybrany element. I tutaj również powstaje problem typu: Jak przesłać dane, ale narazie nie zagłębiam sie w ten temat, ponieważ póki nie rozwiąże tego nic wiecej nie ma sensu robić. Edit: 17:00 Właśnie wpadłem na pomysł,ale nie wiem czy to jest logiczne, aby funkcja [Edytuj] powodowała zapis wybranego elementu do pliku np: edyt.txt i nastepnie formularz uzupełniany byłby za pomocą odczytu z tego pliku. Wtedy moglibyśmy wprowadzić zmiany i zapisać spowrotem do baza.txt. Tylko ze powstałby wtedy problem z tym aby nowa wersja nadpisała starą wersję. Ponieważ jakbyśmy przy zapisie do "edyt.txt" usunęli jednocześnie nasz wybrany element z bazy to w wypadku awarii utracilibysmy tą daną. Ten post edytował Krisso 6.01.2008, 17:02:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 15:55 |