Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Łączenie się z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Towe
  1. <?php
  2. $dbcnx = @mysql_connect('sql.*****.nazwa.pl', '*****', '******');
  3. if (!&dbcnx) {
  4. echo '<p>Nie mozna nawiązać połączenia z serwerem bazy danych.</p>' );
  5. exit();
  6. }
  7. ?>

To jest przykładowy skrypt PHP, którym próbuję połączyć się z bazą danych. Gwiazdki oznaczają kolejno: host MySQL, nazwę bazy i hasło. Serwer z którego obsługuje PHP i MySQL. Problem polega na tym, że w żaden sposób nie mogę połączyć się z bazą. Ktoś może mi powiedzieć co jest nie tak i jak powinno to wyglądać?
Cezar708
najprawdopodobniej nie są otwarte porty umożliwiające łączenie się z bazą dancyh z zewnętrzych serwerów.

przekopiuj Twój skrypt bezpośrednio na serwer nazwa.pl i spróbuj się połączyć używając Twojego kodu.
jeśli to nie pójdzie to zrób małą zmianę:
  1. <?php
  2. $dbcnx = @mysql_connect('localhost', '*****', '******');
  3. if (!&dbcnx) {
  4. echo <p>Nie można nawiązać połączenia z serwerem bazy danych.<.p> );
  5. exit();
  6. }
  7. ?>
nevt
piszesz
Cytat
Gwiazdki oznaczają kolejno: host MySQL, nazwę bazy i hasło

a w manualu jak wół stoi przykład:
Cytat
$link = mysql_connect('localhost', 'uzytkownik', 'haslo')

ech...
webdice
  1. <?php
  2. if (!&dbcnx) {
  3. ?>

Ma być $ a nie &, poza tym brakuje Ci apostrofów w echo.

P.S. Używaj tagów PHP a nie QUOTE.
Towe
Nic nie pomogło, może to jakieś szczególne wymagania/ograniczenia serwera. Jak narazie napisałem do admina; jeśli później będę miał jakieś pytania to dam znać. Pozdrawiam.

@edit
Wszystko było dobrze, po prostu przy podaniu hosta trzeba było zaznaczyć, że łączę się przez niestandardowy port 3305. Ale dzięki za pomoc winksmiley.jpg
dawid_p
Mam poprawnie skonfigurowanego apacha ( php + mysql ) o czym świadczą zapisy po wykonaniu funkcji phpinfo() . Przygotowany skrypt *.php działa poprawnie na serwerze zewnętrznym, gdyż łączy sie poprawnie z bazą i zwraca wartości. Problem pojawia się gdy chcę wykonać ten sam skrypt lokalnie - rezultatem jest pusta strona. Totalnie nic!! O co chodzi questionmark.gif :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.