Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wordpress - problem z polskimi znakami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dzesi
sadsmiley02.gif Witam was otóż przejzałem wszyskie wątki na kazdym forum dotyczace wordpresa i wkoncu poddałem sie po szukaniu nawet w dokumentacji i skonfigurowaniu nadal bład wystepuje tzn na moim blogu http://dzesi.cal.pl
zamiast polskich liter od wczoraj są krzaczki , nie wiem dla czego , ale dobra w wordpresie kodowanie znaków mam na ISO-8859-2 a baze mam ustawiona na UTF-unicode w praktyce powino działać , ale nie działa postanowiłem dodać do pliku wp-db.php przy funkcji select db dodałem mysql_query('SET NAMES latin2');
a tu jak to wyblada
  1. <?php
  2. function select($db) {
  3. if (!@mysql_select_db($db, $this->dbh)) {
  4. $this->bail("
  5. <h1>Can’t select database</h1>
  6. <p>We were able to connect to the database server (which means your username and password is okay) but not able to select the <code>$db</code> database.</p>
  7. <ul>
  8. <li>Are you sure it exists?</li>
  9. <li>On some systems the name of your database is prefixed with your username, so 
    it would be like username_wordpress. Could that be the problem?</li>
  10. </ul>
  11. <p>If you don't know how to setup a database you should <strong>contact your host</strong>. If all else fails you may find help at the <a href='http://wordpress.org/support/'>WordPress Support Forums</a>.</p>");
  12. }
  13. mysql_query('SET NAMES latin2');
  14.  
  15. }
  16. ?>

Czy ktoś ma jakieś inne rady , czy to ciagle zmianijace sie ustawienia servera czy jak?, z góry dziekuje za pomoc
-----------------
ps:Wiem wordpress nie jest idealny ale na napisanie sowjego cmsa/bloga nie stety nie mam czasu
sadsmiley02.gif
Cysiaczek
Cytat
w wordpresie kodowanie znaków mam na ISO-8859-2 a baze mam ustawiona na UTF-unicode w praktyce powino działać

Dziwisz się, że sa krzaki? Kodowanie powinieneś mieć ujednolicone dla strony i dla bazy. Wysyłanie zapytania SQL i ustawianie na latin2 to też jakoś bezsensu, bo latin2 to właśnie ISO.

Tak troche inaczej

- Dzień dobry bazo smile.gif Proszę wysyłac mi odpowiedzi w kodowaniu ISO
- Ale ja mam dane w UTF... ;|
- Nie ważne - wysyłaj i to w takim kodowaniu jakim Ja chce!
- Ale będą krzaki....
- Czytałem, że powinno byc Ok!!! Wysyłaj

snitch.gif

Pozdrawiam.
dzesi
Dobra moje wina lekko niewiedza z baz danych bo dopiero poznaje je smile.gif,
w pliku wp-db do funkcji selekt dodałem mysql_query('SET NAMES UTF-8');
w ustawianiach wordpressa dałem UTF-8I w opcjach bazy dałem metodę porównywania napisów
jako utf8 unicode i ten sam problem ? Mozę ktoś miał już z tym do czynienia ?, to by mógł sie podzielić wiedzą
jak zapobiec tym krzaczką
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.