![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() zamiast polskich liter od wczoraj są krzaczki , nie wiem dla czego , ale dobra w wordpresie kodowanie znaków mam na ISO-8859-2 a baze mam ustawiona na UTF-unicode w praktyce powino działać , ale nie działa postanowiłem dodać do pliku wp-db.php przy funkcji select db dodałem mysql_query('SET NAMES latin2'); a tu jak to wyblada
Czy ktoś ma jakieś inne rady , czy to ciagle zmianijace sie ustawienia servera czy jak?, z góry dziekuje za pomoc ----------------- ps:Wiem wordpress nie jest idealny ale na napisanie sowjego cmsa/bloga nie stety nie mam czasu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat w wordpresie kodowanie znaków mam na ISO-8859-2 a baze mam ustawiona na UTF-unicode w praktyce powino działać Dziwisz się, że sa krzaki? Kodowanie powinieneś mieć ujednolicone dla strony i dla bazy. Wysyłanie zapytania SQL i ustawianie na latin2 to też jakoś bezsensu, bo latin2 to właśnie ISO. Tak troche inaczej - Dzień dobry bazo ![]() - Ale ja mam dane w UTF... ;| - Nie ważne - wysyłaj i to w takim kodowaniu jakim Ja chce! - Ale będą krzaki.... - Czytałem, że powinno byc Ok!!! Wysyłaj ![]() Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra moje wina lekko niewiedza z baz danych bo dopiero poznaje je
![]() w pliku wp-db do funkcji selekt dodałem mysql_query('SET NAMES UTF-8'); w ustawianiach wordpressa dałem UTF-8I w opcjach bazy dałem metodę porównywania napisów jako utf8 unicode i ten sam problem ? Mozę ktoś miał już z tym do czynienia ?, to by mógł sie podzielić wiedzą jak zapobiec tym krzaczką |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:37 |