Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wizualizacja procesu przemyłowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ruun
Witam.

Muszę zrobić wizualizację procesu jak w temacie. Podstawowe wymagania to to że musi chodzić pod każdą przeglądarką bez dodatkowych wtyczek (IE, FF, Opera) i musi być na bierząco generowana i odświerzana na podstawie informacji z bazy danych.

Zrobiłem w SVG taki mały przykładzik o co mi chodzi

..

zródło

..

w docelowej wizualizacji bedzie wiele więcej elementów, wiatraki o różnej prędkości obrotów, termometry, stan pomp, zaworów itd.

Ten SVG fajnie wygląda ale ma kilka minusów: chodzi to dobrze tylko pod Operą i zużywa u mnie 100% mocy procesora.

Szukam więc innej technologii. I tutaj proszę was o rade co wybrać. Jedna osoba doradzała mi DHTMLa, inna generowanie PNG i MING przez php, ale tem MING to chyba jest nadal rozwijany, może się mylę.

Proszę o pomoc, to pilne.

Pozdrawiam
cicik
Jesteś pewien, że PHP to dobry pomysł?
ruun
a co proponujesz?
cicik
Cytat(ruun @ 19.06.2007, 11:17:48 ) *
a co proponujesz?

Jeśli już koniecznie w przeglądarce to Javę.
PHP i serwera WWW nie nazwałbym systemem czasu rzeczywistego.
Pomijając, że Internet to na pewno nie sieć nadająca się do konstrukcji sieci przemysłowych.
kossa
IE obsługuje SVG, pozostałe przeglądarki wymagają zainstalowania pluginu SVG http://www.adobe.com/svg/viewer/install/main.html

SVG jest dobrym pomysłem bo możesz z kodu sterować "linią produkcyjną" i jest skalowalne.

Możesz się pobawić i narysować to we flashu, zadziała we wszystkich przeglądarkach, też oczywiście wymaga pluginu ale taki to chyba wszyscy mają smile.gif

Wszystko zależy co chcesz osiągnąć - bo możesz w PhotoShopie zrobić tego typu animowanego gif'a i też będzie ładnie.

Ja polecam SVG.

Łukasz
starach
Łatwe w realizacji za pomocą samego PHP to to nie będzie, ale zapewne wykonalne. Na phpclasses.org jest sporo klas PHP zdolnych do generowania grafiki z języka SVG. W każdym razie zapewne z pomocą Javy było by ci łatwiej.
ruun
Java odpada, nie mam czasu żeby się jej nauczyć. Sterowania procesem nie jest planowane, tylko prezentacja.

Otwieraliście ten przykład który podałem, u Was też tak bardzo wzrasta zużycie procesora? U mnie skacze z ok. 5 % przed uruchomieniem do 100 % po, dlaczego tak się dzieje. I jak dodam wiecej animacji to wszystko zwalnia.

Teraz nie mam Windowsa ale pamiętam że jak to otworzyłem w IE7 to otworzyło się okienko zapisywania na dysku pliku index.php, a Iceweasel (debianowy FF) wyświetla xml'a (patrz obrazek).

Jak to zrobić żeby instalacja wtyczki była jak najmiej kłopotliwa dla użytkownika?
starach
U mnie w najnowszej mozilli się nie wyświetla i raczej nie będzie przez brak odpowiedniego nagłówka. Zerknij tutaj: http://www.croczilla.com/svg/samples/
Obejrzyj przykłady zerknij do kodu i powinno być ok smile.gif
ruun
orglee dzięki za linka do tych przykładów, wieczorem pozmieniam nagłówek. A co z tym obciążeniem procesora, to normalne czy można jakoś to opanować?
starach
Trudno jest mi powiedzieć bo nie bawiłem się tym jakoś zapaleńczo,
ale faktem jest że plugin lub przeglądarka musi przetworzyć tekst na grafikę i to może nieźle obciążyć komputer. Tym bardziej że w sumie implementacja tej techniki w przeglądarkach jest dosyć nowa i zapewne niedopracowana.
kossa
Tak, obciążenie jest spore, nie da się tego wyeliminować.

Łukasz
kubarek
do takich rzeczy to tylko Flash + ActionScript: duże możliwości, działa nie tylko na przeglądarkach, ale praktycznie wszędzie, no i jest masa kursów, poradników, etc.

SVG jest dobre, ale póki co, to działa w pełni tylko na Operze, a wszelkie implementacje przeglądarkowe rozwijają się dość wolno
jeśli już chcesz korzystać z SVG, to polecam moją klasę do tego: svg_image

Cytat
U mnie w najnowszej mozilli się nie wyświetla i raczej nie będzie przez brak odpowiedniego nagłówka.
u mnie też
ów nagłówek to:
  1. <?php
  2. header('Content-type: image/svg+xml');
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.