![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Muszę zrobić wizualizację procesu jak w temacie. Podstawowe wymagania to to że musi chodzić pod każdą przeglądarką bez dodatkowych wtyczek (IE, FF, Opera) i musi być na bierząco generowana i odświerzana na podstawie informacji z bazy danych. Zrobiłem w SVG taki mały przykładzik o co mi chodzi .. zródło .. w docelowej wizualizacji bedzie wiele więcej elementów, wiatraki o różnej prędkości obrotów, termometry, stan pomp, zaworów itd. Ten SVG fajnie wygląda ale ma kilka minusów: chodzi to dobrze tylko pod Operą i zużywa u mnie 100% mocy procesora. Szukam więc innej technologii. I tutaj proszę was o rade co wybrać. Jedna osoba doradzała mi DHTMLa, inna generowanie PNG i MING przez php, ale tem MING to chyba jest nadal rozwijany, może się mylę. Proszę o pomoc, to pilne. Pozdrawiam Ten post edytował ruun 2.08.2007, 19:32:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesteś pewien, że PHP to dobry pomysł?
-------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co proponujesz?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co proponujesz? Jeśli już koniecznie w przeglądarce to Javę. PHP i serwera WWW nie nazwałbym systemem czasu rzeczywistego. Pomijając, że Internet to na pewno nie sieć nadająca się do konstrukcji sieci przemysłowych. -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IE obsługuje SVG, pozostałe przeglądarki wymagają zainstalowania pluginu SVG http://www.adobe.com/svg/viewer/install/main.html
SVG jest dobrym pomysłem bo możesz z kodu sterować "linią produkcyjną" i jest skalowalne. Możesz się pobawić i narysować to we flashu, zadziała we wszystkich przeglądarkach, też oczywiście wymaga pluginu ale taki to chyba wszyscy mają ![]() Wszystko zależy co chcesz osiągnąć - bo możesz w PhotoShopie zrobić tego typu animowanego gif'a i też będzie ładnie. Ja polecam SVG. Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Łatwe w realizacji za pomocą samego PHP to to nie będzie, ale zapewne wykonalne. Na phpclasses.org jest sporo klas PHP zdolnych do generowania grafiki z języka SVG. W każdym razie zapewne z pomocą Javy było by ci łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Java odpada, nie mam czasu żeby się jej nauczyć. Sterowania procesem nie jest planowane, tylko prezentacja.
Otwieraliście ten przykład który podałem, u Was też tak bardzo wzrasta zużycie procesora? U mnie skacze z ok. 5 % przed uruchomieniem do 100 % po, dlaczego tak się dzieje. I jak dodam wiecej animacji to wszystko zwalnia. Teraz nie mam Windowsa ale pamiętam że jak to otworzyłem w IE7 to otworzyło się okienko zapisywania na dysku pliku index.php, a Iceweasel (debianowy FF) wyświetla xml'a (patrz obrazek). Jak to zrobić żeby instalacja wtyczki była jak najmiej kłopotliwa dla użytkownika? Ten post edytował ruun 19.06.2007, 13:32:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie w najnowszej mozilli się nie wyświetla i raczej nie będzie przez brak odpowiedniego nagłówka. Zerknij tutaj: http://www.croczilla.com/svg/samples/
Obejrzyj przykłady zerknij do kodu i powinno być ok ![]() |
|
|
![]()
|
|
orglee dzięki za linka do tych przykładów, wieczorem pozmieniam nagłówek. A co z tym obciążeniem procesora, to normalne czy można jakoś to opanować?
|
|
|
![]()
|
|
Trudno jest mi powiedzieć bo nie bawiłem się tym jakoś zapaleńczo,
ale faktem jest że plugin lub przeglądarka musi przetworzyć tekst na grafikę i to może nieźle obciążyć komputer. Tym bardziej że w sumie implementacja tej techniki w przeglądarkach jest dosyć nowa i zapewne niedopracowana. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, obciążenie jest spore, nie da się tego wyeliminować.
Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do takich rzeczy to tylko Flash + ActionScript: duże możliwości, działa nie tylko na przeglądarkach, ale praktycznie wszędzie, no i jest masa kursów, poradników, etc.
SVG jest dobre, ale póki co, to działa w pełni tylko na Operze, a wszelkie implementacje przeglądarkowe rozwijają się dość wolno jeśli już chcesz korzystać z SVG, to polecam moją klasę do tego: svg_image Cytat U mnie w najnowszej mozilli się nie wyświetla i raczej nie będzie przez brak odpowiedniego nagłówka. u mnie teżów nagłówek to:
-------------------- // ...
Co nieco o mnie ;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:52 |