CREATE TABLE `autorzy` ( `autorID` int(10) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, `autor` varchar(60) NOT NULL DEFAULT '0', PRIMARY KEY (`autorID`) ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=117 ;
Tak wyglada tabela ksiazki
CREATE TABLE `ksiazki` ( `ksiazkiID` int(10) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, `tytul` varchar(60) NOT NULL DEFAULT '', `wydawnictwoID` int(10) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0', `autorID` int(10) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0', `gatunekID` int(10) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0', `wypozyczonaprzez` int(5) NOT NULL DEFAULT '0', `data_wypozyczenia` date NOT NULL DEFAULT '0000-00-00', `czytelnikID` int(10) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0', PRIMARY KEY (`ksiazkiID`) ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=120 ;
Chodzi o to ze jak mam INSERT który dodaje autorów książek to autorID dodaje się automatycznie bo jest inkrementowany, gdy dodaje tytuły do tabeli książki to chce żeby autorID tez się dodawało a jak narazie mam 0, najlepiej jeśli autorID pobierałoby się z tabeli autorzy i od razu dopisywał do tabeli książki.
to jest skrypt do wstawiania ksiazki:
<html> <head> <title>Biblioteka "Bib"</title> </head> <body background="tlo1.jpg"> <h1><p><font color=blue><MARQUEE behavior=alternate SCROLLAMOUNT=10>Biblioteka "Bib"</MARQUEE></font></p></h1> <?php if (!$tytul || !$autor || !$gatunekID) { echo "Nie podano wszystkich potrzebnych danych.<br>" ."Wróć do poprzedniej strony i spróbuj ponownie."; exit; } $sql = "INSERT INTO `autorzy` (`autorID`, `autor`) VALUES ('', '$autor')"; $sql = "INSERT INTO `ksiazki` (`ksiazkiID`, `tytul`, `wydawnictwoID`, `autorID`, `gatunekID`, `data_wypozy
czenia`, `czytelnikID`) VALUES ('', '$tytul', '', '', '$gatunekID', '0000-00-00', '0');"; ?> </body> </html>
prosze o pomoc bo walcze z tym pare godzin i nie mam pomyslu jak to zrobic