![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak wyglada tabela autorzy:
Tak wyglada tabela ksiazki
Chodzi o to ze jak mam INSERT który dodaje autorów książek to autorID dodaje się automatycznie bo jest inkrementowany, gdy dodaje tytuły do tabeli książki to chce żeby autorID tez się dodawało a jak narazie mam 0, najlepiej jeśli autorID pobierałoby się z tabeli autorzy i od razu dopisywał do tabeli książki. to jest skrypt do wstawiania ksiazki:
prosze o pomoc bo walcze z tym pare godzin i nie mam pomyslu jak to zrobic ![]() Ten post edytował yasiu_kam 16.05.2007, 17:52:01 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 23 Dołączył: 1.12.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A co jeśli autor który się właśnie dodaje już jest w bazie ? Musisz najpierw przeszukać bazę pod tym kątem, jeśli istnieje pobierz jego id i w drugim zapytaniu użyj, jeśli nie istnieje, to wstaw tego autora i pobierz jego id.
-------------------- Tani hosting - Hekko.pl | PHP 5.2/5.3/5.4/5.5/5.6 | MySQL 5.5 |
Hosting już od 49 zł rocznie! Domena pl do każdego pakietu! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wlasnie i to jest moj kolejny problem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:25 |