Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Python/Apache, błąd 500
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Fipaj
Zainstalowałem Pythona i Mod_Pythona smile.gif

Skonfigurowałem apache'a, to jest w pliku httpd.conf czy jak to się nazywa dałem:
Cytat
<Directory C:\WebServer\Apache2\htdocs\>
        AddHandler mod_python .py
        PythonHandler py
        PythonDebug On
    </Directory>

No i mam plik py.py z taką zawartością:
Kod
from mod_python import apache

def handler(req):
        req.write("Hello World!")
        return apache.OK

Gdy uruchamiam skrypt w przeglądarce, pojawia się błąd:
Cytat
Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, fipaj@poczta.onet.pl and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.
Apache/2.0.53 (Win32) php/4.3.10 mod_python/3.1.3 Python/2.3.5 Server at localhost Port 80

Przeszukałem sieć, ale nie znalazłem niczego ciekawego... Manual Pythona też niewiele mówi na temat błędów... Proszę o pomoc, jeśli chodzi o Pythona jestem zielony... smile.gif
Qertoip
Cytat(Fipaj @ 2005-04-07 12:44:26)
No i mam plik mptest.py z taką zawartością:
Kod
from mod_python import apache

def handler(req):
       req.write("Hello World!")
       return apache.OK

Błąd jest we wcięciach. W Pythonie wcięcia są istotne dla interpretacji programu.
Wiersz "def handler(req):" musi się zaczynać w tej samej kolumnie co "from...", czyli w zerowej. Pojedyńczo wcięte powinny być dwa ostatnie wiersze (ciało funkcji).

Być może są też inne błędy związane z konfiguracją, tego nie wiem.

--
Piotr Włodarek
http://www.piotr-wlodarek.pl :: Software Engineering 4 Those Who Care About The Craft
martq
Witam,
Dołączę się do tematu. Wie ktoś może jakie pliki należy pobrać oraz jak je doinstalować do WebServa, by można było korzystać z pythona przy tworzeniu witryn?
atsuki
Co mówi error log apacha?
martq
W moim przypadku nic nie mówi, a to z powodu takiego że nie wiem jak się zabrać za doinstalowanie mod_python do WebServa i potrzebuję w tym pomocy:)
artur_dziocha
lnk
Riklaunim
XAMPP raczej ma mod_python, lub jest dostępny w dodatkach. Co do stronek w Pythonie - to w 99% nie używa się wyłącznie pliczków pod mod_python, tylko frameworki jak Django, Pylons, czy bardzo prosty web.py (także Zope/Plone, Cherrypy).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.