Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie i cookies
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dowhook
Szukałem na forum, ale nic nie znalazłem sad.gif

Mam skrypt logowania i chciałbym do niego dodać możliwość zapamiętania loginu i hasła, tak jak jest to zrobione na forum. Nie musze za każdym razem wpisywać login i hasła. Nie wiem tylko jak zrobić to, żeby było bezpieczne.
Kinool
o bezpieczenstwie mozesz tu troche poczytac smile.gif wystarczy poszukac

co do przechowywania hasla w cookie to minimum jest hash md5 loginu czy id uzytkownika tez mozna by bylo nie podawac jawnie

no ale to i tak na marne jesli kots "wykradnie" tobie czy komus innemu ciasteczko smile.gif
Ociu
Po co hasło cookie ?
Nie wystarczy, że cookie będzie miało informacje o tym że jesteś zalogowany ? (Ale to zależy jaki skrypt piszesz)

możesz zrobić coś takiego:
  1. <?php
  2. setcookie(&#092;"zalogowany\", \"1\", time()+3600);
  3. ?>

informacja, która jest dostępna po zalogowaniu:
  1. <?php
  2. if(isset($_COOKIE['zalogowany']))
  3. {
  4.  # to co tam jest
  5. } else {
  6. print 'zaloguj sie !';
  7. }
  8. ?>

pozdrawiam
Dowhook
Właśnie do mojego skryptu to nie pasuje, ponieważ musze wysłać login i hasło do bazy danych. Jeżeli się zgadza to pobiera resztę informacji z bazy.

Mimo wszystko, dziękuje.
tiraeth
Proponuję sięgnąć po MANUAL do sessions" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Poszukaj na forum informacji o sesjach, nawet chyba w artach na php.PL jest coś o nich smile.gif

session_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
session_register" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
session_destroy" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
te funkcje są niezbędne smile.gif
Kinool
no dobra ociu wszystko fajnie i pieknie, procze tego "zalogowany" = 1 przydalo by sie jeszcze mniec ID lub user_name zeby wiedziec kto jest zalogowany tak?

a co jak ja sobie w cookie wpisze:
Cytat
username=admin
zalogowany=1

questionmark.gif co wtedy?? tongue.gif

-- EDIT --

tak ku woli przypomnienia to sesja dzial tylko w czasie trwania "sesji" smile.gif koledze chyba chodzi o to ze loguje sie np. rano potem wracam z pracy zagladam i jestem juz zalogowany smile.gif no chyba ze sie myle smile.gif
strife
@Tiraeth - ale chyba sesje działają do momentu zamknięcia przeglądarki? Więc, przy następnym uruchomieniu nie zaloguje automatycznie. A autorowi tematu chyba o to chodzi...

A co do tematu to Cookie z hashowane. I tyle, zawsze jest ryzyko, ale na to chyba nic nie poradzisz.

Pozdrawiam!

EDIT

Błędy ort. poprawione.
Ociu
Kinool:
Cytat
Ale to zależy jaki skrypt piszesz

Dla Księgi gości może dać co innego do ciacha, a w sklepie co innego (troche za duże
porównanie, ale to co).

pozdrawiam
Kinool
nie wazne co sie pisze, maly skrypcik czy wielka kobyle smile.gif wazne aby pisac bezpiecznie i z glowa!

zasada nr 1 - spodziewaj sie najgorszego
hmmm
Cytat
Właśnie do mojego skryptu to nie pasuje, ponieważ musze wysłać login i hasło do bazy danych. Jeżeli się zgadza to pobiera resztę informacji z bazy.

nie rozumiem. jak to nie pasuje?
z tego co zrozumialem, chcesz zrobic system logowania i potem, zeby mozna bylo wchodzic na stronke bez ponownego logowania, gdyz 'domyslnie' jestes zalogowany.

no to jak pobierasz login i haslo z bazy danych i akcja zostanie wykonana poprawnie (if) ustawiasz sobie wtedy cookie na iles tam, albo nie ustawiasz :P

ten ciasteczko bedzie sobie przeciez juz sobie gdzies tam siedzialo i jakis pan x nie bedzie musial sie ponownie logowac ...

chyba o to chodzi :>
Dowhook
Tak, ale potrzebuje loginu i hasła tego osobnika, żeby pobrać inne dane z bazy, które zapisuje w sesjach i wykrzystuje na innych stronach.
hmmm
chodzi mi o to, ze przeciez jednoczesnie z pobieraniem reszty informacji mozesz tworzyc ciasteczko ...
mi sie wydaje, ze pasuje ... no ale skoro dziala, to najwazniejsze smile.gif
sorki za upierdliwosc.
Dowhook
Chyba sie nie rozumiemy smile.gif

Gdy osoba wysyła login i hasło przez formularz sprawdzam czy dane są poprawne. Jeżeli tak ściagam reszte danych i wstawiam je do sesji. Jeżeli użytkownik zaznaczył opcję zapamiętywania hasła to wstawiam cookies z loginem i hasłem. Kiedy ponownie wejdzie na stronie to nie będe mógł pobrać reszty jego danych (gg, wiek itd) bez loginu i hasła.
hmmm
Cytat
Jeżeli użytkownik zaznaczył opcję zapamiętywania hasła to wstawiam cookies z loginem i hasłem.
no to trzeba bylo tak od razu tongue.gif
hehe, pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.