![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem na forum, ale nic nie znalazłem
![]() Mam skrypt logowania i chciałbym do niego dodać możliwość zapamiętania loginu i hasła, tak jak jest to zrobione na forum. Nie musze za każdym razem wpisywać login i hasła. Nie wiem tylko jak zrobić to, żeby było bezpieczne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o bezpieczenstwie mozesz tu troche poczytac
![]() co do przechowywania hasla w cookie to minimum jest hash md5 loginu czy id uzytkownika tez mozna by bylo nie podawac jawnie no ale to i tak na marne jesli kots "wykradnie" tobie czy komus innemu ciasteczko ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Po co hasło cookie ?
Nie wystarczy, że cookie będzie miało informacje o tym że jesteś zalogowany ? (Ale to zależy jaki skrypt piszesz) możesz zrobić coś takiego:
informacja, która jest dostępna po zalogowaniu:
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie do mojego skryptu to nie pasuje, ponieważ musze wysłać login i hasło do bazy danych. Jeżeli się zgadza to pobiera resztę informacji z bazy.
Mimo wszystko, dziękuje. Ten post edytował Dowhook 1.03.2005, 18:36:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję sięgnąć po MANUAL do sessions" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Poszukaj na forum informacji o sesjach, nawet chyba w artach na php.PL jest coś o nich ![]() session_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual session_register" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual session_destroy" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual te funkcje są niezbędne ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobra ociu wszystko fajnie i pieknie, procze tego "zalogowany" = 1 przydalo by sie jeszcze mniec ID lub user_name zeby wiedziec kto jest zalogowany tak?
a co jak ja sobie w cookie wpisze: Cytat username=admin zalogowany=1 ![]() ![]() -- EDIT -- tak ku woli przypomnienia to sesja dzial tylko w czasie trwania "sesji" ![]() ![]() ![]() Ten post edytował Kinool 1.03.2005, 18:41:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Tiraeth - ale chyba sesje działają do momentu zamknięcia przeglądarki? Więc, przy następnym uruchomieniu nie zaloguje automatycznie. A autorowi tematu chyba o to chodzi...
A co do tematu to Cookie z hashowane. I tyle, zawsze jest ryzyko, ale na to chyba nic nie poradzisz. Pozdrawiam! EDIT Błędy ort. poprawione. Ten post edytował scarface 1.03.2005, 18:41:41 -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Kinool:
Cytat Ale to zależy jaki skrypt piszesz Dla Księgi gości może dać co innego do ciacha, a w sklepie co innego (troche za duże porównanie, ale to co). pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
nie wazne co sie pisze, maly skrypcik czy wielka kobyle
![]() zasada nr 1 - spodziewaj sie najgorszego -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Właśnie do mojego skryptu to nie pasuje, ponieważ musze wysłać login i hasło do bazy danych. Jeżeli się zgadza to pobiera resztę informacji z bazy. nie rozumiem. jak to nie pasuje? z tego co zrozumialem, chcesz zrobic system logowania i potem, zeby mozna bylo wchodzic na stronke bez ponownego logowania, gdyz 'domyslnie' jestes zalogowany. no to jak pobierasz login i haslo z bazy danych i akcja zostanie wykonana poprawnie (if) ustawiasz sobie wtedy cookie na iles tam, albo nie ustawiasz :P ten ciasteczko bedzie sobie przeciez juz sobie gdzies tam siedzialo i jakis pan x nie bedzie musial sie ponownie logowac ... chyba o to chodzi :> Ten post edytował hmmm 1.03.2005, 21:36:39 |
|
|
![]()
|
|
Tak, ale potrzebuje loginu i hasła tego osobnika, żeby pobrać inne dane z bazy, które zapisuje w sesjach i wykrzystuje na innych stronach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi o to, ze przeciez jednoczesnie z pobieraniem reszty informacji mozesz tworzyc ciasteczko ...
mi sie wydaje, ze pasuje ... no ale skoro dziala, to najwazniejsze ![]() sorki za upierdliwosc. |
|
|
![]()
|
|
Chyba sie nie rozumiemy
![]() Gdy osoba wysyła login i hasło przez formularz sprawdzam czy dane są poprawne. Jeżeli tak ściagam reszte danych i wstawiam je do sesji. Jeżeli użytkownik zaznaczył opcję zapamiętywania hasła to wstawiam cookies z loginem i hasłem. Kiedy ponownie wejdzie na stronie to nie będe mógł pobrać reszty jego danych (gg, wiek itd) bez loginu i hasła. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jeżeli użytkownik zaznaczył opcję zapamiętywania hasła to wstawiam cookies z loginem i hasłem. no to trzeba bylo tak od razu ![]() hehe, pozdrawiam ![]() Ten post edytował hmmm 1.03.2005, 21:52:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:59 |