Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML][bootstrap 3] Iframe z filmem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam,

Chciałbym zamieścić film z YT za pomocą standardowego kodu umieszczania filmów wg bootstrap. Standardowo kod ten wygląda tak:

1. <div class='embed-responsive embed-responsive-16by9'><iframe frameborder='0' class='embed-responsive-item' src='LINK do FILMU'></iframe></div>

Filozofii w tym nie ma żadnej... Ale filmik jest taki maciupki, że ledwo co tam widać. Standardowo YT w generowanym linku dodaje na sztywno do iframe 2 parametry, width i height. Jednak jeśli okienko z filmem ma być responsywne to takie rozwiązanie odpada. Klasy z tego kodu w bootstrap css wyglądają tak:

1. .embed-responsive {
  2. position: relative;
  3. display: block;
  4. height: 0;
  5. padding: 0;
  6. overflow: hidden;
  7. }
  8. .embed-responsive .embed-responsive-item,
  9. .embed-responsive iframe,
  10. .embed-responsive embed,
  11. .embed-responsive object,
  12. .embed-responsive video {
  13. position: absolute;
  14. top: 0;
  15. bottom: 0;
  16. left: 0;
  17. width: 100%;
  18. height: 100%;
  19. border: 0;
  20. }
  21. .embed-responsive-16by9 {
  22. padding-bottom: 56.25%;
  23. }
  24. .embed-responsive-4by3 {
  25. padding-bottom: 75%;
  26. }

Jednak nie wiem czemu okienko z filmem nie rozciąga się do 100%. Próbowałem kilku rozwiązań w CSS ale niestety nic nie udało mi się zrobić. Jeśli ktoś z Was może mi coś doradzić to byłbym dźwięczny, pozdrawiam, Ł.
Daimos
z tego co widzę, to faktycznie bootstrap sobie nie radzi z youtube. Najłatwiej dać bezpośrednio na iframe klasę kolumny, np. col-md-12, ewentualnie sam ustal szerokość 100% i po problemie.
Pyton_000
Ja używałem czegoś takiego żeby mi się wyświetlał. Nie jest to BS ale działa:

http://jsfiddle.net/328wy556/
lukash82
Witam,

col-md-12 niestety nie działa. Ale dodałem w css:

1. .embed-responsive iframe{
  2. border : 0;
  3. width : 100%;
  4. min-height : 350px;
  5. height : auto; !important}

Szerokość jest na 100%, wysokość na sztywno 350px co mi się średnio podoba. Szczególnie przy mniejszych ekranach. Ale dodałem modyfikacje w @media i jako tako wygląda. Może jak zwykle przez przypadek wpadnę gdzieś na jakieś lepsze rozwiązanie. Póki co musi być tak. Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam, Ł.
Pyton_000
Mam wrażenie że ostatnio moje posty są transparentne.
Daimos
zrobiłem Ci działającego fiddla, embed-responsive działa dobrze od wersji 3.2:
http://jsfiddle.net/asg9wpr0/
lukash82
Witam,

Daimos, Twoje rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne. I praktycznie identyczne z moim, bo wielkiej filozofii w tym nie ma. Mam na innej stronie wykorzystane identyczne rozwiązanie gdzie film rozciąga się na 100% bez problemu. I zachodziłem w głowę, dlaczego tam działa, a tu nie. Mimo, że kod jest identyczny...

Zwróciłeś jednak uwagę, że embed-responsive działa poprawnie od BS 3.2. A tak się składa, że na tej jednej jedynej stronie byłem zmuszony wrócić do wersji BS 3.1. I tu jest właśnie pies pogrzebany... Człowiek szuka rozwiązania wszędzie na około, a jak zawsze okazuje się, że jest zupełnie w innym miejscu...

Dzięki za naprowadzenie na błąd wink.gif

Pyton_000. Twoje rozwiązanie, mimo że spoza BS, było niemal identyczne z rozwiązaniem jakie miałem. Ale jak widać, błąd tkwił w zupełnie innym miejscu. Dzięki jednak też za poświęcony czas.

Pozdrawiam, Ł.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.