Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MyISAM a InnoDB - rozmiar bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kilab
Witajcie, tak mnie naszła refleksja na temat wspomnianych silników baz danych no i interesuje mnie w szczególności jedna kwestia - rozmiar bazy danych dla każdego z tych silników. Baza korzystająca z InnoDB jest większa. Dużo większa.

Dane z przykładowej bazy, zaledwie 72 rekordy - MyISAM: 44K B, InnoDB: 320 KB.

Czy jest to problem, którym warto się przejmować? Tyle pisze się o tym, żeby zapomnieć o tym pierwszym silniku, owszem Inno jest na ogól szybsze, sam to zauważyłem, ale takim kosztem zasobów? Proporcje rozmiarów baz danych są duże, przy większej liczbie rekordów baza korzystająca z InnoDB będzie zajmowała dużo więcej przestrzeni dry.gif
Crozin
A uwzględniłeś początkowy rozmiar tabeli? Dodaj do niej milion rekordów, a następnie sprawdź rozmiar.
kilab
Tak, myślałem o tym, że być może właśnie rozmiar początkowy dla Inno jest większy. Zmylił mnie jednak WP z którym miałem nieprzyjemność pracować. Tam baza dość prostej strony, z kilkoma set rekordów zajmuje grube megabajty. Wstawiłem 100 tys. rekordów i różnica w rozmiarze między silnikami to tylko 2MB, niewiele więc w stosunku do tego, co sobie wyobrażałem biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.