Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Include W Zmiennej...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
camelx
A więc chodzi mi o to, żeby include było w zmiennej ($a=include'cos'...) tongue.gif . Wiem, że coś takiego nie jest możliwe, ale wyjaśnię dokłądniej o co chodzi:

Korzystam z template'ów i wgląda to mniej więcej tak:
  1. <?php
  2. 'PRZYKLAD1' => $przyklad1, 
  3. 'PRZYKLAD2' => 'jakis tam tekst',
  4. ?>

W plikach *.tpl nie mogę używać php, ale muszę w wybrane miejsce w dokumencie wstawić jakiś plik. Normalnie zrobił bym to przez include, ale musiał bym zrobić coś takiego: 'PRZYKLAD3' => include 'jakis_plik.php', lecz kidy tak robię plik i tak includuje się na samą górę dokumentu.

Moje pytanie: czy istnieje możliwość zrobienia czegoś takiego, żeby include było tak jakby "w zmiennej" ? tzn. może być to jakaś inna funkcja wstawiająca plik, nie include ani require (ja innej nie znam).

To trochę skomplikowane, myślę, że mnie zrozumiecie bo inaczej nie umiałem wyjaśnić. Jakby co to piszcie czego nie rozumiecie.
Z góry dzięki za pomoc smile.gif
Dabroz
To mi przypomina phpbb tongue.gif

może tak:

1. <?php
  2.  
  3. 'zmienna' => eval(file_get_contents($nazwapliku))
  4.  
  5. ?>
Vengeance
Kod
<?php
// włączamy bufforowanie
ob_start()
include('plik.php');
// pobieramy dane z bufora i go czyscimy
$eof = ob_get_clean();

$a = array('PRZYKLAD1' => $eof);
?>
camelx
Dabroz --> to jest phpBB tongue.gif A dokładniej stronka zintegrowana z phpBB i korzystająca z jego systemu template'ów.

Vengeance --> To działa, tylko że inne pliki nie są includowane do tego pliku i wyskakuje
Cytat
Fatal error: Call to undefined function: ob_get_clean()
Nie znam się na tym, ale może najpierw pobrać dane z buffora a potem go wyczyścić smile.gif ?. Nie wiem, ja nic z tego nie kapuje... Pomóżcie. sadsmiley02.gif

[------------------------EDIT-----------------------------]
Już sobie poradziłem biggrin.gif Zrobiłem tak:
  1. <?php
  2. // włączamy bufforowanie
  3. include($phpbb_root_path.'index_login.php');
  4. // pobieramy dane z bufora i go czyscimy
  5. $eof = ob_get_contents();
  6. ?>

... i wszystko gra !

Wielkie dzięki za pomoc, głowię się nad tym już prawie tydzień i sam bym na to nie wpadł ! Dzięki biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.