Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Zapytanie (like?)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aj_xv
Cześć
Mam mały problem
Potrzebuję wyciągnąć z bazki wszystkie tytuły filmów zawierających słowo typ
  1. $zap_euro = "SELECT * FROM films WHERE cat=2 AND status=0 LIKE title="%typ%" ORDER BY RAND() LIMIT 10 ";

Wywala błąd - nie wiem, czemu -> zapytanie prawidłowe, pola w tabeli są ok... sad.gif

Poza tym, jak zrobić, by wyszukało tylko frazę typ a nie na przykład typologia (w tym słowie znajduje się typ
?
Bardzo proszę o pomoc...
lobopol
Oczywiście błędu nie podałeś

Poprawna forma zapytania z like
  1. SELECT * FROM films WHERE title LIKE '%typ%';
usb2.0
miedzy like a fraza nie ma znaku "="
aj_xv
Na początku było divion by zero.
Zmieniłem teraz na
  1. $zap_euro = "SELECT * FROM films WHERE cat=2 AND status=0 AND title LIKE ='%typ%' ORDER BY RAND() LIMIT 10 ";

Teraz wywala
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in ...public_html/indexfilm.php on line 6433
aj_xv
Jest (prawie) ok. Wszystko ze słowem typ już jest - błąd tkwił w znaku = ...

Tylko teraz takie coś, czego nawet nie uiem opisać. Chcę by wyświetlało tylko tytuły ze słowem typ, a nie np. typologia, typografia... Samo typ
?
usb2.0 - thx smile.gif
mccd
Spacja przed i po 'typ' OR tylko po, jeśli typ jest pierwszym wyrazem.

1. $zap_euro = "SELECT * FROM films WHERE cat=2 AND status=0 AND ( title LIKE '% typ %' OR title LIKE 'typ %' ) ORDER BY RAND() LIMIT 10 ";
aj_xv
Właśnie w tym problem, że fraza typ występuje nawet w środku słowa np "logotypach". Także fraza typ może być zarówno z przodu (wyrazy zaczynające się na "typ", w środku, lub na końcu np "stereotyp"
sad.gif
mccd
Ten kod co masz pobiera wszystkie wystąpienia 'typ', w tym te w środku wyrazów.
To co ja podałem tylko te, gdzie występuje wyraz 'typ', czyli np. 'stereotyp' nie pobierze.
Michael2318
Zobacz to: http://michael2318.pl/forum/viewtopic.php?p=91#91
mccd
Cytat(Michael2318 @ 11.06.2012, 23:22:37 ) *

Cytat
  1. SELECT `username` FROM `users` WHERE username LIKE "%nazwa";

Zwrócone zostaną nicki, które na początku zawierają frazę nazwa, czyli przykładowo będzie to nick: nazwatak.

1. SELECT `username` FROM `users` WHERE username LIKE "nazwa%";

Zwrócone zostaną nicki, które na końcu zawierają frazę nazwa, czyli przykładowo będzie to nick: testnazwa.

Raczej odwrotnie wink.gif
Michael2318
hmm, fakt, dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.