Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Odświeżanie godziny co 1s w divie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PiNkOs
Pamiętam, że kiedyś udało mi się napisać skrypt, który odświeżał co 1s div i pobierał z innego pliku zawartość i wyświetlał ją w tym divie (aktualizując ją co 1s).
Obszukałem wszystkie moje hostingi, googla, inne źródła, nigdzie nie znalazłem tego prostego skryptu (a mi jest bardzo potrzebny).

Zapodam jak wyglądały pliki odzyskane z mojej pamięci (skrypt akurat odświeżał aktualną godzinę)
plik1.php
  1. <?
  2. print "<script type='text/javascript'><!--\n";
  3. print "setInterval('odswiez();', 1000);\n";
  4. print "function odswiez(){\n";
  5. ......................................
  6. print "document.getElementById('czas').innerHTML=.........;\n";
  7. print "}\n";
  8. print "//--></script>\n";
  9. ?>
  10.  
  11. <div id='czas'></div>

plik2.php
  1. <?php
  2. echo date("H:i:s");
  3. ?>

skrypt co 1s pobierał aktualną wersję plik2.php i tworzył dynamiczny zegarek - "cyfry się same zmieniały".

Bardzo by mi zależało na tym, by wiedzieć jak to zrobić, gdyż nie pamiętam ;-/

Wiem, że jest masa na ten temat topiców, ale takiego rozwiązania nigdzie nie znalazłem
Wilwarin
A nie lepiej by było gdyby przy odświeżaniu strony pobierał godzinę, a potem sam działał w js?
nospor
Cytat
Wiem, że jest masa na ten temat topiców, ale takiego rozwiązania nigdzie nie znalazłem
To się nazywa AJAX. Tyle tego w necie a ty mówisz, ze znaleźć nie możesz? Zainteresuj się jQuery, które w tym przypadku odwali za Ciebie 98% roboty

Co nie zmienia faktu, ze to co napisał Wilwarin jest o niebo lepsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.