Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql Access denied
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
sqazzer
Nigdy nie miałem do czynienia z bazami danych więc jeśli moje pytanie będzie głupie najmocniej przepraszam. Szukałem odpowiedzi na forum ale nie znalazłem. A więc próbuję połączyć się z bazą danych w php.

1. <?php
  2. $link = mysql_connect ("localhost", "root", "") or die ("Nie mozna sie polaczyc z baza danych");
  3. ?>

I wyskakują mi błędy:
  1. Notice: mysql_connect() [function.mysql-connect]: SQL safe mode in effect - ignoring host/user/password information in C:\wamp\www\index.php on line 26
  2.  
  3. Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'SYSTEM'@'localhost' (using password: NO) in C:\wamp\www\index.php on line 26
  4. Nie mozna sie polaczyc z baza danych

Nie wiem czym są spowodowane próbowałem już na różne sposoby im zapobiec ale nie mam pomysłów, jeśli ktoś wie jak to naprawić byłbym wdzięczny. Działam na Windowsie XP, Wampserver 2.0, php 5.2.11, MySQL 5.1.36
kaminskp
Nie należało w ten sposób wpisać polecenie?
$link = mysql_connect ("localhost", "root", " ") or die ("Nie mozna sie polaczyc z baza danych");
sqazzer
Ciągle te same błędy. Z czego one mogą wynikać?
wookieb
Zły login i hasło?
sqazzer
Gdzie mogę sprawdzić jakie są prawidłowe? Bo wcześniej wchodząc gdzieś widziałem te i nie było hasła.
wookieb
Np sprawdź czy zalogowanie się na to hasło w phpmyadminie przejdzie. Albo z konsoli
Kod
mysql -u root -p
I przy monicie hasla dajesz enter
thek
Sprawdzić możesz u swojego usługodawcy hostingu lub jeśli masz testowo na swoim kompie to sam ustaw usera z odpowiednimi prawami i tyle.
sqazzer
Loguję się tam bez hasła.

1. Welcome to the MySQL Monitor. Commands end with ; or \g.
  2. Your MySQL connection id id 92
  3. Server version: 5.1.36-community-log MySQL Community Server (GPL)
Mchl
Wampserver domyślnie ma hasło roota puste.

Natomiast masz włączony safe_mode. Wyłącz.

safe_mode powoduje, że ignorowane są dane do logowania podane w funkcji mysql_connect i używane są te podane w php.ini.
sqazzer
Gdzie mogę go wyłączyć?
W php.ini mam:
; Safe Mode
;
safe_mode = Off
Mchl
Może to nie to php.ini ?
Klikasz na ikonkę WampServera w trayu, PHP > Settings > safe_mode

Serwer sam się powinien potem zrestartować, ale jeśli nie to musisz to zrobić Ty.
sqazzer
Mam tam safe mode odznaczone i mimo tego ciągle te same błędy wywala...
wookieb
Odpalasz to u siebie na kompie czy na innym serwerze?
Po zmianach musisz koniecznie zrestartować serwer.
Pokaż nam zawartość phpinfo oraz php.ini -> wklej.org
sqazzer
Odpalam to u siebie na kompie.

Plik php.ini
http://wklej.org/id/368812/

oraz phpinfo
http://wklej.org/id/368814/

Dobra chyba znalazłem błąd w pliku php.ini miałem przy sql.safe_mode=on zmieniłem na off i błąd zniknął wcześniej zmieniałem jedynie safe_mode = Off.
neneth
Witam, ja mam podobny problem, co poprzednik. Próbuję od rana połączyć się z bazą danych. Utworzyłam tabelę w phpmyadmin. Używam xamppa. Nie wiem, o co chodzi, bo cały czas wyskakuje mi błąd, że mam złe hasło.

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Unknown MySQL server host 'smukłasylwetka' (11004) in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\index.php on line 463
błąd
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\index.php on line 465

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\index.php on line 465

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\index.php on line 466

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Unknown MySQL server host 'smuklasylwetka' (11004) in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\elementy_ankieta.php on line 3
błąd
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\elementy_ankieta.php on line 5

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\elementy_ankieta.php on line 5

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\elementy_ankieta.php on line 6

Proszę o pomoc. Zdalną lub przez Skype'a.
Mchl
Na litość pana naszego Michaela Wideniusa nie używaj polskich liter w nazwach serwerów, baz danych, tabel, kolumn etc..

Jesteś przekonana że serwer nazywa się 'smukłasylwetka' a nie 'localhost'? smukłasylwetka to może być nazwa bazy danych.
neneth
Cytat(Mchl @ 30.07.2010, 17:03:38 ) *
Na litość pana naszego Michaela Wideniusa nie używaj polskich liter w nazwach serwerów, baz danych, tabel, kolumn etc..

Jesteś przekonana że serwer nazywa się 'smukłasylwetka' a nie 'localhost'? smukłasylwetka to może być nazwa bazy danych.

To ja może wkleję ten kod a Ty sprawdzisz jeszcze raz wszystko. Bardzo proszę.
  1. <?php
  2. if (!($sql=mysql_connect ('localhost','neneth', '5maj1982') && mysql_select_db('smuklasylwetka') )) echo'błąd'; // łączymy się z serwerem i wybieramy daną baze.
  3. if($_GET['strona']!='panel'){
  4. $wynik=mysql_query("SELECT * FROM `ankieta` ORDER BY `id` DESC LIMIT 0,1 "); //pobieramy z bazy najnowsza ankiete
  5. $dane=mysql_fetch_array($wynik); // Pobrane informacje wpisujemy do zmiennej
  6. $odpowiedzi=explode("|",$dane['odpowiedzi']); // Nasze odpowiedzi w ankiecie są w postaci odpowiedz1|odpowiedz2| itd... rozdzielamy je i wpisujemy od nowej zmiennej w postaci tabeli
  7. $ilosc=explode("|", $dane['glosy']); // analogicznie tylko że głosy sumaGłosów1|sumaGłosów2| itd.
  8. foreach($ilosc as $wartosc) // lecimy po kolejnych rekordach po tabeli
  9. $glosy=$glosy+$wartosc; // sumujemy ilość wszystkich oddanych głosów
  10. if($glosy==0) //zeby nie miec dzielenia przez zero
  11. $glosy=1;
  12. if(strpos($dane['ip'], $_SERVER['REMOTE_ADDR'])!==FALSE ) // sprawdzamy czy dany adres IP już odpowiedział
  13. $odpowiedzial=true;
  14. else
  15. $odpowiedzial=false;
  16. if(isset($_POST['ankieta']) && !$odpowiedzial){ // jeśli nie odpowiedział i wysłał głos, to ten glos jest dodawany do bazy
  17. $ilosc[$_POST['ankieta']]++; // Powiększamy dany rekord o nowo dodany głos.
  18. $ilosc2=implode('|', $ilosc); // łączymy z powrotem w jedną zmienną całą naszą tabele i oddzielamy |
  19. if(!mysql_query("UPDATE `ankieta` SET `glosy` = '$ilosc2', `ip` = '".$dane['ip']."|".$_SERVER['REMOTE_ADDR']."' WHERE `id` ='".$dane['id']."';")) // Formalnie dodajemy głos do bazy
  20. echo"Twój głos nie został zliczony. Spróbuj ponownie";
  21. else
  22. echo'dziekujemy za oddanie glosu';
  23. }
  24. if($odpowiedzial || isset($_POST['ankieta'])){ //jesli odpowiedział na ankiete wypisujemy wyniki
  25. foreach($odpowiedzi as $key=>$wartosc)
  26. echo $odpowiedzi[$key].':'.(100*$ilosc[$key])/$glosy.'%<br>'; //wyniki w procentach
  27. }else{
  28. echo $dane['pytanie'].'<form action="" method="post">';
  29. foreach($odpowiedzi as $key=>$wartosc)
  30. echo'<input type="radio" name="ankieta" value="'.$key.'">'.$wartosc; //inaczej formularz do zagłosowania
  31. echo'<input type="submit"/></form>';
  32. }
  33. }else{
  34. if($_POST['']=='' || $_SESSION['']==''){ //sprawdzamy czy podalismy dobre haslo i czy jestesmy zalogowani. W tym rpzypadku naszym haslem jest tajnehaslo
  35. if(empty($_SESSION['haslo'])) $_SESSION['haslo']=$_POST['haslo']; //przypisujemy haslo do sessji to opisze kiedys indziej. ale w skrocie sessja to taka zmienna ktora jest przechowywana u nas w przegladarce.
  36. if(isset($_POST['pytanie']) && isset($_POST['odpowiedzi']['1']) && isset($_POST['odpowiedzi']['2'])){ //sprawdzamy czy dobrze admin wypiełnił pola
  37. $odpowiedzi=implode('|', $_POST['odpowiedzi']); //łączymy odpowiedzi w jedną zmienną
  38. foreach($_POST['odpowiedzi']as $wartosc)
  39. $glosy.='0|'; //zerujemy glosy
  40. $glosy = rtrim($glosy, '|');
  41. if(mysql_query("INSERT INTO `ankieta` (`id` ,`pytanie` ,`odpowiedzi` ,`glosy`)VALUES (NULL , '".$_POST['pytanie']."', '$odpowiedzi', '$glosy');")) // zapisujemy pytanie i odpowiedzi do bazy
  42. echo'Dodano nowe pytanie';
  43. else
  44. echo'Nie dodano nowego pytania';
  45. }else{
  46. echo'<form action="" method="post">Pytanie:<input type="text" name="pytanie"><br>odpowiedzi:<input type="text" name="odpowiedzi[1]"><input type="text" name="odpowiedzi[2]"><input type="text" name="odpowiedzi[3]"><input type="submit"/></form>'; //Formularz jak chcemy mieć więcej odpowiedzi to tworzymy nastepne pola analogicznie
  47. }
  48. }else{
  49. echo'<form action="" method="post"><input type="password" name="haslo"><input type="submit"/></form>'; //miejsce do wpisania hasla jesli nie jestesmy zalogowani
  50. }
  51. }
  52. echo'<a href="# "> </a>';
  53. ?>

Bardzo proszę o pomoc kogokolwiek.
gigzorr
takie passy na locala?
  1. #
  2. if (!($sql=mysql_connect ('localhost','neneth', '5maj1982') && mysql_select_db('smuklasylwetka') )) echo'błąd'; // łączymy się z serwerem i wybieramy daną baze.

tak sobie ustawilas?

i zamiast echo blad , daj
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.