![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nigdy nie miałem do czynienia z bazami danych więc jeśli moje pytanie będzie głupie najmocniej przepraszam. Szukałem odpowiedzi na forum ale nie znalazłem. A więc próbuję połączyć się z bazą danych w php.
I wyskakują mi błędy:
Nie wiem czym są spowodowane próbowałem już na różne sposoby im zapobiec ale nie mam pomysłów, jeśli ktoś wie jak to naprawić byłbym wdzięczny. Działam na Windowsie XP, Wampserver 2.0, php 5.2.11, MySQL 5.1.36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie należało w ten sposób wpisać polecenie?
$link = mysql_connect ("localhost", "root", " ") or die ("Nie mozna sie polaczyc z baza danych"); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciągle te same błędy. Z czego one mogą wynikać?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zły login i hasło?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Gdzie mogę sprawdzić jakie są prawidłowe? Bo wcześniej wchodząc gdzieś widziałem te i nie było hasła.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Np sprawdź czy zalogowanie się na to hasło w phpmyadminie przejdzie. Albo z konsoli
Kod mysql -u root -p I przy monicie hasla dajesz enter-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Sprawdzić możesz u swojego usługodawcy hostingu lub jeśli masz testowo na swoim kompie to sam ustaw usera z odpowiednimi prawami i tyle.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wampserver domyślnie ma hasło roota puste.
Natomiast masz włączony safe_mode. Wyłącz. safe_mode powoduje, że ignorowane są dane do logowania podane w funkcji mysql_connect i używane są te podane w php.ini. Ten post edytował Mchl 26.07.2010, 12:13:29 |
|
|
![]()
|
|
Gdzie mogę go wyłączyć?
W php.ini mam: ; Safe Mode ; safe_mode = Off |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to nie to php.ini ?
Klikasz na ikonkę WampServera w trayu, PHP > Settings > safe_mode Serwer sam się powinien potem zrestartować, ale jeśli nie to musisz to zrobić Ty. |
|
|
![]()
|
|
Mam tam safe mode odznaczone i mimo tego ciągle te same błędy wywala...
|
|
|
![]()
|
|
Odpalasz to u siebie na kompie czy na innym serwerze?
Po zmianach musisz koniecznie zrestartować serwer. Pokaż nam zawartość phpinfo oraz php.ini -> wklej.org -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Odpalam to u siebie na kompie.
Plik php.ini http://wklej.org/id/368812/ oraz phpinfo http://wklej.org/id/368814/ Dobra chyba znalazłem błąd w pliku php.ini miałem przy sql.safe_mode=on zmieniłem na off i błąd zniknął wcześniej zmieniałem jedynie safe_mode = Off. Ten post edytował sqazzer 26.07.2010, 13:18:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, ja mam podobny problem, co poprzednik. Próbuję od rana połączyć się z bazą danych. Utworzyłam tabelę w phpmyadmin. Używam xamppa. Nie wiem, o co chodzi, bo cały czas wyskakuje mi błąd, że mam złe hasło.
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Unknown MySQL server host 'smukłasylwetka' (11004) in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\index.php on line 463 błąd Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\index.php on line 465 Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\index.php on line 465 Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\index.php on line 466 Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Unknown MySQL server host 'smuklasylwetka' (11004) in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\elementy_ankieta.php on line 3 błąd Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\elementy_ankieta.php on line 5 Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\elementy_ankieta.php on line 5 Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\Odchudzanie\elementy_ankieta.php on line 6 Proszę o pomoc. Zdalną lub przez Skype'a. |
|
|
![]()
|
|
Na litość pana naszego Michaela Wideniusa nie używaj polskich liter w nazwach serwerów, baz danych, tabel, kolumn etc..
Jesteś przekonana że serwer nazywa się 'smukłasylwetka' a nie 'localhost'? smukłasylwetka to może być nazwa bazy danych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Na litość pana naszego Michaela Wideniusa nie używaj polskich liter w nazwach serwerów, baz danych, tabel, kolumn etc.. Jesteś przekonana że serwer nazywa się 'smukłasylwetka' a nie 'localhost'? smukłasylwetka to może być nazwa bazy danych. To ja może wkleję ten kod a Ty sprawdzisz jeszcze raz wszystko. Bardzo proszę.
Bardzo proszę o pomoc kogokolwiek. Ten post edytował neneth 30.07.2010, 17:19:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie passy na locala?
tak sobie ustawilas? i zamiast echo blad , daj Ten post edytował gigzorr 30.07.2010, 18:02:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:12 |