Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Dziwne zachowanie span, nie dziala pozycjonowanie RIGHT.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lepmajster
Mam dosc dziwny problem, w innym kodzie mi to dziala, a w tym nie.
Przygladalem sie i porownywalem oba kody (dzialajacy i ten niedzialajacy) i sa takie same, a mimo tego to mi nie dziala:
  1. div.pasek {
  2. display: block;
  3. width: 700px;
  4. height: 20px;
  5. margin: 0px auto;
  6. background: url("images/grd.gif") repeat-x;
  7. border: 3px solid #000;
  8. border-bottom: 0px;
  9. padding: 5px;
  10. }
  11. span.button1 {
  12. display: inline;
  13. position: relative;
  14. top:2px;
  15. right: 5px;
  16. background: #292929;
  17. font-family: Verdana, Geneva, sans-serif;
  18. font-size: 12px;
  19. color: #F00;
  20. text-transform: uppercase;
  21. font-weight: bold;
  22. padding: 2px 5px;
  23. border: 1px solid #000;
  24. cursor: pointer;
  25. }

1. <div class="pasek"><span class="button1" onclick="zamknij('okno1');">zamknij</span></div>

Mimo takiego ustawienia w css, button1 nie jest odsuniety o 5px od prawej krawedzi diva pasek, a jest sklejony z lewa krawedzia tegoz diva.
Gdy right zamienie na left:200px; to wszystko dziala, ale right juz nie, czemu?
Dodam ze juz kiedys robilem takie cos i nawet teraz patrzylem w tamten kod i wszystko jest tak samo zrobione jak tutaj (chyba ze cos przeoczylem), ale tam dziala, a tutaj nie.
Męcze sie juz z tym ponad 2 godziny i naprawde nie mam juz sil i pomyslow sad.gif

Dodam tez, ze wszystkie naglowki DOCTYPE itp mam poprawne, takie same jak w tamtym dzialajacym kodzie.

Edit: Dalem sobie rade nadajac position:relative divovi, a position:absolute; right:5px; temu spanowi, ale pozostaje pytanie, czemu przed ta zmiana left,bottom i top dzialal, a right nie?
erix
Daj position: relative dla diva, a absolute dla spana i z głowy.
lepmajster
Ok dziala - dzieki!
A mam jeszcze jedno pytanie, a nie chce otwierac drugiego tematu.
Mianowicie to moje okienko wyswietla flasha i ten pasek, jest do zamykania okienka (display: none;), ale w IE obojetnie jakiej wersji, gdy zamkne to okienko, to w tle nadal slychac muzyke z tego flasha.
Jak to zrobic, zeby go jakos zatrzymac, czy cos w tym stylu?
W innych przegladarkach, oprocz IE, po zamknieciu tegoz okienka, flash tez zostaje wylaczony - tylko nie w feralnym IE sad.gif
erix
Pokaż lepiej kod...
lepmajster
Narazie kod to nic skoplikowanego, poprostu div z flashem i zamykanie (display:none;) po nacisnieciu odpowiedniego buttona.
Tylko chodzi o to, aby bo zamknieciu diva, flash takze przestal dzialac, a teraz w IE nadal w tle slychac jego muzyke.
Kod jest robiony na localhoscie, wiec nie mam mozliwosci wstawienia flasha, zeby u Ciebie dzialalo, ale powiedzmy ze zrobie to z filmem youtube, ten sam efekt i tak samo dzwiek w IE nadal bedzie slyszalny, gdy zamkne diva:
  1. <script type="text/javascript">
  2. function zamknij(id){
  3. var Element = document.getElementById(id);
  4. Element.style.display=Element.style.display=='none' ? 'block' : 'none';
  5. }
  6. <div id="okno1">
  7. <object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/DSaIU4XjT44&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/DSaIU4XjT44&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
  8. </div>
  9. <span onclick="zamknij('okno1');">Zamknij</span>

Teraz odpal to w IE, nacisnij play i zamknij okno, a dzwiek nadal slychac (czyli film nadal sie odtwarza)...
erix
Sprawa z flashem wygląda tak: wtyczka - teoretycznie - powinna zamrażać animację, jeśli jest ona chowana przez display: none.

Więc próbuj po kolei, któraś opcja zadziała:
  • daj ID dla object/embed i im ustawiaj display: none.
  • wymaż src
  • zamiast chowania tych warstw - wymaż innerHTML
lepmajster
Dzieki pokombinuje smile.gif

Zadzialalo tylko z innerHTML, ale wlasnie o to mi chodzilo smile.gif
Dzieki raz jeszcze!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.