Przygladalem sie i porownywalem oba kody (dzialajacy i ten niedzialajacy) i sa takie same, a mimo tego to mi nie dziala:
div.pasek { display: block; width: 700px; height: 20px; margin: 0px auto; background: url("images/grd.gif") repeat-x; border: 3px solid #000; border-bottom: 0px; padding: 5px; } span.button1 { display: inline; position: relative; top:2px; right: 5px; background: #292929; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; font-size: 12px; color: #F00; text-transform: uppercase; font-weight: bold; padding: 2px 5px; border: 1px solid #000; cursor: pointer; }
Mimo takiego ustawienia w css, button1 nie jest odsuniety o 5px od prawej krawedzi diva pasek, a jest sklejony z lewa krawedzia tegoz diva.
Gdy right zamienie na left:200px; to wszystko dziala, ale right juz nie, czemu?
Dodam ze juz kiedys robilem takie cos i nawet teraz patrzylem w tamten kod i wszystko jest tak samo zrobione jak tutaj (chyba ze cos przeoczylem), ale tam dziala, a tutaj nie.
Męcze sie juz z tym ponad 2 godziny i naprawde nie mam juz sil i pomyslow

Dodam tez, ze wszystkie naglowki DOCTYPE itp mam poprawne, takie same jak w tamtym dzialajacym kodzie.
Edit: Dalem sobie rade nadajac position:relative divovi, a position:absolute; right:5px; temu spanowi, ale pozostaje pytanie, czemu przed ta zmiana left,bottom i top dzialal, a right nie?