Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak zwiekszyć podcas WYSYLANIA do bazy danych przez $_POST[.... wartość o np. 100 ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Andrzej1002
Jak zwiekszyć podcas WYSYLANIA do bazy danych przez $_POST[.... wartość o np. 100 questionmark.gifquestionmark.gif

czyli w przykladzie (ktory nie dziala):

1. $zapytanie .= "('" . $_POST['LiczbaP'][$i] . "','" . $_POST['nrDanych+100'[/b][u][/u]][$i] . "','" .......

podczas wtsylki chcę zwiększyć o 100... ale nie wiem jak (wszystkie proby to porażka...)

1. $zapytanie .= "('" . $_POST['LiczbaP'][$i] . "','" . $_POST['nrDanych+100'][$i] . "','" .......

bez problemu wychodzi to przy:

1. $zapytanie .= " VALUES ('', $nrDanych+100, '$xxxxxxxxxxxxx', ..............

problem jest jak powtarzam to w pętli... ale MUSZĘ podczas wysylki [b]dodać 100
i tyle. Da się czy NIE questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
Kildyt
?
Najpierw kurs, a potem zawracam innym gitarę.
Chcesz zwiększyć wartość w zmiennej? Trudno cokolwiek rozszyfrować z twojego posta.
  1. $intTest = 1;
  2. $intTest = $intTest+100;
  3. echo $intTest;
  4. // zwraca 101
O to ci chodzi?
Pilsener
Naucz się opisywać problemy chociaż:
1. Jaka jest struktura danych?
2. Jakiego zapytania chcesz użyć?
3. Co chcesz zrobić?

Będę teraz zgadywał:
  1. UPDATE tabela SET id=id+100
?

I filtruj dane odbierane z POST, bo jutro będzie następne pytanie typu "dlaczego straciłem bazę danych".
Andrzej1002

Ja wiem, że mam zawsze nietypowe zapytania... Przyznaje się, że nie jestem siłą w PHP/MySQL ale to o co pytam działa i jedyne co chcę to nieco zmodyfikować lub ulepszyć (na moje potrzeby) sprawę. Tym razem staram sie dokładnie pisać o co chodzi: Jest to fragment pełnego zapytania które działa w "pętelce". Identyczne zapytane bez tej "pętelki" mozna zwiekszyć (w samym zapytaniu ) np. o 100 i działa to idealnie. Moje pytanie brzmi: czy można to zrobić w tym co zaprezentowałem poniżej. Oczekuję odpowedzi: "TAK" lub "NIE". Jezeli "TAK" to proszę dopisać do kodu gdzie dodać to 100. Jeżeji "NIE" to ok. przyjmuję, że nie ma takiej możliwości. Jest to dział "PRZEDSZKOLE" i oczekuję prostych odpowiedzi...

To jest proste zapytanie dodaj/usuń -- moje głupe zapytanie to: czy można w nim dodać +100 np. w wartości "bbbbb" questionmark.gifquestionmark.gif
  1. if ($co == 'dopisz') {
  2. if(!empty($_POST)) {
  3. // wyciągamy liczby rekordów dodawanych...
  4. $liczbaRekordow = count($_POST['aaaaa1']);
  5. // ustanawiamy poł±czenie z serwerem baz danych
  6. // wybieramy bazę danych
  7. // konstruujemy wynik
  8. $wynik = "INSERT INTO tabeleczka (aaaaa, bbbbb, ccccc, ddddd, eeeee, fffff, yyPO2, ggggg, hhhhh, iiiii, jjjjj, kkkkk) VALUES ";
  9. for($i = 0; $i < $liczbaRekordow; $i++) {
  10. $wynik .= "('" . $_POST['aaaaa1'][$i] . "','" . $_POST['bbbbb1'][$i] . "','" . $_POST['ccccc1'][$i] . "','" . $_POST['ddddd1'][$i] . "','" . $_POST['eeeee1'][$i] . "','" . $_POST['fffff1'][$i] . "','" . $_POST['yyPO21'][$i] . "','" . $_POST['ggggg1'][$i] . "','" . $_POST['hhhhh1'][$i] . "','" . $_POST['iiiii1'][$i] . "','" . $_POST['jjjjj1'][$i] . "','" . $_POST['kkkkk1'][$i] . "')";
  11. if($i < $liczbaRekordow - 1)
  12. $wynik .= ", ";
  13. }
  14. // cała reszta kodu
  15. $wynik = mysql_query ($wynik);
  16. }
  17. } elseif ($co == 'kasowanie') { // kasowanie
  18. $wynik = mysql_query
  19. ("DELETE FROM tabeleczka WHERE zzzzzid = '$id';");
  20. }

To samo bez "petelki" i z dodaniem tej mojej setki (+100) wygląda tak (i dziala):

1. if ($co == 'dopisz') { // dodawanie rekordu
  2. if ($aaa && $bbb && $ccc && $ddd && $eee && $fff && $ggg && $hhh && $iii && $jjj) {
  3. $query = "INSERT INTO tabeleczka (yyDOid, aaa, bbb, ccc, ddd, eee, fff, ggg, hhh, iii, jjj, kkk, ";
  4. $query .= "yyDOuwagi1) VALUES ('', '$aaa', $bbb+100, '$ccc', '$ddd', '$eee', '$fff', '$ggg', '$hhh', '$iii', '$jjj', '$kkk');";
  5. $wynik = mysql_query ($query);
  6. }
  7. } elseif ($co == 'kasowanie') { // kasowanie
  8. $wynik = mysql_query
  9. ("DELETE FROM tabeleczka WHERE zzzzzid = '$id';");
  10. }

Pytanie raz jeszcze W ZAPYTANIU PIERWSZYM CZY MOŻNA bbbbb1 zwiekszyć o 100 (czyli jak w formularzu napiszę 15 to do bazy MySQL [bez pośrednich dodatków] chce wyslać 115 - i tyle , nic więcej. Tak lub nie.

Teraz jak wiem to prościzna. Po wielu próbach i błędach wyszło - wystarczy dodać nawiasy zwykłe i wszystko działa super...
Temat ZAMYKAM.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.