Ja wiem, że mam zawsze nietypowe zapytania... Przyznaje się, że nie jestem siłą w PHP/MySQL ale to o co pytam działa i jedyne co chcę to nieco zmodyfikować lub ulepszyć (na moje potrzeby) sprawę. Tym razem staram sie dokładnie pisać o co chodzi: Jest to fragment pełnego zapytania które działa w "pętelce". Identyczne zapytane bez tej "pętelki" mozna zwiekszyć (
w samym zapytaniu ) np. o 100 i działa to idealnie. Moje pytanie brzmi: czy można to zrobić w tym co zaprezentowałem poniżej. Oczekuję odpowedzi: "TAK" lub "NIE". Jezeli "TAK" to proszę dopisać do kodu gdzie dodać to 100. Jeżeji "NIE" to ok. przyjmuję, że nie ma takiej możliwości. Jest to dział "PRZEDSZKOLE" i oczekuję prostych odpowiedzi...
To jest proste zapytanie dodaj/usuń -- moje głupe zapytanie to:
czy można w nim dodać +100 np. w wartości "bbbbb" 

if ($co == 'dopisz') {
// wyciągamy liczby rekordów dodawanych...
$liczbaRekordow = count($_POST['aaaaa1']); // ustanawiamy poł±czenie z serwerem baz danych
// wybieramy bazę danych
// konstruujemy wynik
$wynik = "INSERT INTO tabeleczka (aaaaa, bbbbb, ccccc, ddddd, eeeee, fffff, yyPO2, ggggg, hhhhh, iiiii, jjjjj, kkkkk) VALUES ";
for($i = 0; $i < $liczbaRekordow; $i++) {
$wynik .= "('" . $_POST['aaaaa1'][$i] . "','" . $_POST['bbbbb1'][$i] . "','" . $_POST['ccccc1'][$i] . "','" . $_POST['ddddd1'][$i] . "','" . $_POST['eeeee1'][$i] . "','" . $_POST['fffff1'][$i] . "','" . $_POST['yyPO21'][$i] . "','" . $_POST['ggggg1'][$i] . "','" . $_POST['hhhhh1'][$i] . "','" . $_POST['iiiii1'][$i] . "','" . $_POST['jjjjj1'][$i] . "','" . $_POST['kkkkk1'][$i] . "')";
if($i < $liczbaRekordow - 1)
$wynik .= ", ";
}
// cała reszta kodu
}
} elseif ($co == 'kasowanie') { // kasowanie
("DELETE FROM tabeleczka WHERE zzzzzid = '$id';");
}
To samo bez "petelki" i z dodaniem tej mojej setki (+100) wygląda tak
(i dziala):
if ($co == 'dopisz') { // dodawanie rekordu
if ($aaa && $bbb && $ccc && $ddd && $eee && $fff && $ggg && $hhh && $iii && $jjj) {
$query = "INSERT INTO tabeleczka (yyDOid, aaa, bbb, ccc, ddd, eee, fff, ggg, hhh, iii, jjj, kkk, ";
$query .= "yyDOuwagi1) VALUES ('', '$aaa', $bbb+100, '$ccc', '$ddd', '$eee', '$fff', '$ggg', '$hhh', '$iii', '$jjj', '$kkk');";
}
} elseif ($co == 'kasowanie') { // kasowanie
("DELETE FROM tabeleczka WHERE zzzzzid = '$id';");
}
Pytanie raz jeszcze W ZAPYTANIU PIERWSZYM CZY MOŻNA bbbbb1 zwiekszyć o 100 (czyli jak w formularzu napiszę 15 to do bazy MySQL [bez pośrednich dodatków] chce wyslać 115 - i tyle , nic więcej. Tak lub nie.
Teraz jak wiem to prościzna. Po wielu próbach i błędach wyszło - wystarczy dodać nawiasy zwykłe i wszystko działa super...
Temat ZAMYKAM.