Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: div blokujący dostęp do przycisków
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
szamburdsz
Mam taki kod
  1. <div>
  2. <div id="1">
  3. <input type="button">
  4. <input type="button">
  5. <input type="button">
  6. <input type="button">
  7. </div>
  8. <div id="2" style="position: absolute; width: 200px; height: 200px;"></div>
  9. </div>

Chodzi o to aby przykryć div'y z buttonami w taki sposób aby nie można było w nie kliknąć.
Na firefox przykład ten działa bez problemu, natomiast na IE można bez problemu kliknąć w dowolny button.
Dopiero gdy do div id=2 dodam background-color np na czarny to otrzymuje żądany efekt.
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać aby nie trzeba było dodawać koloru?
Zaznaczam, że buttonów tych jest bardzo dużo i w różnych formach dlatego zależy mi na takim właśnie rozwiązaniu jakie zaproponowałem.
erix
Najpierw ten kod doprowadź do porządku, bo nie jest on poprawny.

Dopiero wtedy pogadamy o tym, co nie działa.
szamburdsz
Jest to wyłącznie kod poglądowy przedstawiający problem, który pojawia się wyłącznie w IE
Blame
Rozwiązanie jest bezsensu, bo każdy kto ma trochę rozumu i/lub firebug'a wyłączy sobie tego div'a i może klikać ile chce. Lepiej by już było nadać im disabled albo usunąć w ogóle. Jeśli już chcesz się trzymać swojej koncepcji to może spróbuj z display:block ew. background:transparent.
athei
Pozycjonuj div id=2 względem diva głównego. Głównemu nadaj position:relative, a temu z id=2 odpowiednie położenie (top, left ...).
ald890
<button disabled="disabled">Przycisk zablokowany!</button>Ten przycisk jest zablokowany - <b>disabled="disabled"</b> (nie obsługuje Opera&nbsp;6). - z kurshtml.bloo.pl tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.