Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z funkcją Mail
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Anonymous
Witam!

Potrzebuję wysłać maila, ale funkcja mail() coś mi niedziała sad.gif

Oto kod jaki zastosowałem...

[php:1:833738666c]<?php
if(!isset($wyslij)){
echo "<CENTER>";
echo "<FORM ACTION='mail.php' METHOD='post'>";
echo "<INPUT TYPE='text' NAME='mail' VALUE='twoj_email@serwer.pl' ONCLICK='value=""'> ";
echo "<INPUT TYPE='submit' NAME='wyslij' VALUE='Testuj funkcję mail()'>";
echo "</FORM>";
} else {
$ok = mail($mail,"Testowanie funkcji mail()","Treść","From: "Igor Dirbach" <igor666@o2.pl>");
echo $ok;
}
?>[/php:1:833738666c]

Może jest coś nietak z ustawieniami serwa questionmark.gif

Prosze o pomoc...
kszychu
A ze zmienną $mail wszystko w porządku? Nie wyrzuca żadnych błędów?
Koshin
gdzie to robisz? (powazny serwer, domowy komputer- - moze nie masz serwera pocztowego)

zrob sobie plik testowy
na przyklad mail.php o zawartosci

[php:1:e51c6a95cb]<?php

$test = mail("twoj@adres.email", "wiadomosc", "test wiadomosci <b>HTML</b>", "From: inny@adres.emailnX-Priority: 1nContent-Type: text/html; charset=windows-1250n");

if ($test) {echo "wyslano";}
else {echo "nie wyslano";}

?>[/php:1:e51c6a95cb]

i zobaczy czy wyslano czy nie.
[/list]
Anonymous
[quote]gdzie to robisz? (powazny serwer, domowy komputer- - moze nie masz serwera pocztowego)

zrob sobie plik testowy
na przyklad mail.php o zawartosci

[php:1:baa23614c2]<?php

$test = mail("twoj@adres.email", "wiadomosc", "test wiadomosci <b>HTML</b>", "From: inny@adres.emailnX-Priority: 1nContent-Type: text/html; charset=windows-1250n");

if ($test) {echo "wyslano";}
else {echo "nie wyslano";}

?>[/php:1:baa23614c2]

i zobaczy czy wyslano czy nie.[list]

Robie to w domu na apachu :]

wywala mi błąd: Warning: Failed to Connect in C:apachehtdocszssmail.php on line 7
Koshin
a skonfigurowales php do wspolpracy z jakims serwerem poczty? bo jesli nie, to nie pojdzie email.. obecne darmowe duze serwisy oferujace konta pocztowe, nie obsluguja juz tak wysylanej poczty ( bo wymagaja autoryzacji wczesniej) mozesz ewentualnie w domu zainstalowac sobie serwer pocztowy.
Anonymous
Cytat
a skonfigurowales php do wspolpracy z jakims serwerem poczty? bo jesli nie, to nie pojdzie email.. obecne darmowe duze serwisy oferujace konta pocztowe, nie obsluguja juz tak wysylanej poczty ( bo wymagaja autoryzacji wczesniej) mozesz ewentualnie w domu zainstalowac sobie serwer pocztowy.

Autoryzację przeprowadzałem już w Visual Basic, więc może uda mi się kakoś połączyć z serwem, ps znacie jakieś przykłady doołaczenia się do serwa, spodjakiegoś IP i portu ? i na wysyłanie danych do niego...
paveuek
w php.ini ma byc:

[mail function]
SMTP = jakis_serwer_smtp_nie_wymagajacy_autoryzacji
sendmail_from = adres_na_tym_serwerze@domena.pl

i poczta musi smigac...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.