Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]kilka czcionek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
45dominik
Czy jest możliwość wstawki kilku czcionek na stronę w jednym pliku css?
Jeśli nie to jak można zrobić w gifach czcionkę, żeby można było ją dowolnie powiększać i pomniejszać? Czy kursywa i pogrubienie powinny być oddzielnie czy można też jakoś edytować gif w biegu? guitar.gif
wookieb
Wystarczy użyć czegoś takiego jak CUFON
pedro84
Cytat(45dominik @ 7.06.2010, 13:13:47 ) *
Czy jest możliwość wstawki kilku czcionek na stronę w jednym pliku css?
Jeśli nie to jak można zrobić w gifach czcionkę, żeby można było ją dowolnie powiększać i pomniejszać? Czy kursywa i pogrubienie powinny być oddzielnie czy można też jakoś edytować gif w biegu? guitar.gif

1. Cufon
2. font-face
---
Czcionkach w gifach? biggrin.gif
45dominik
Cytat(pedro84 @ 7.06.2010, 22:22:03 ) *
Czcionkach w gifach? biggrin.gif

Każda litera w innym pliku przezroczystym gifie lub png
wookieb
Cytat(45dominik @ 18.06.2010, 11:31:56 ) *

o.0
Jak już to w jednym pliku i na każdą literkę powinien być oddzielny element htmlowy. Ale pomysł tragiczny.
pedro84
Cytat(45dominik @ 18.06.2010, 11:31:56 ) *

Człowieku, użyj Cufona i nie rób sobie problemów, naprawdę...
sunpietro
zdecydowanie polecam @font-face z CSS, bo jest wygodniejszy w użyciu
45dominik
Ale chodzi mi o coś innego. sciana.gif
Mam każdy png czy gif w bazie danych.php wczytuje go do przeglądarki i mogę używać. Mam dajmy na to 40 png na 40 znaków i odpowiednia funkcja wstawia obrazek z cache'a przeglądarki. A w dodatku te czcionki, które chciałbym na stronie nie są w żadnym pliku. Właśnie w tym jest problem, że to nie mają być sztampowe czcionki i o to żeby każda przeglądarka umiała ją obsługiwać. Fonf-face w liczbie 2 nie jest obsługiwany przez Operę
yevaud
rozumiem ze w gifach o kerning, tracking, interlinie etc bedziesz sam sie martwil - powodzenia winksmiley.jpg Microsoft pracowal nad tym z 10 lat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.