Powstało pytanie ile osób jest na stronie aktualnie?
odpowiedz:tyle ile rekordów w bazie.
Czyli jak ktoś wchodzi na stronę to automatycznie zapisuje się do bazy danych np.
pieknie... mamy gościa w bazie, wiemy ze jest teraz na stronie, dla przycisku 'wyloguj' prosta sprawa:
A co w momencie kiedy uzytkownik poprostu zamknie przeglądarke? zapytanie $wylogowany się nie wykona.
No i tu z pomoca przychodzi nam timeout.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Do tego momentu wszystko jest jasne, ale jak tego użyć

Rozumiem, że należy co jakiś czas sprawdzać czy ten user jest jeszcze na stronie, ale w jaki sposób?
ustawić odświeżanie strony:/? zbyt banalne i wkurzające dla użytkowników...
AJAX? moze i lepsze rozwiązanie, ale jak to sprawdzić?
powiedzmy sobie żę timeout ustawiony na 10 minut, ale ja tak naprawdę mogę gapić sie w strone jak w obrazek 2 godziny i co wtedy? bez mojej reakcji nagle zostaje niezauważony...
Może to jest dobre dla całego serwisu, a mi chodzi jedynie o jedną mała podstronę, tak jak na tym forum, jest napisane ile osob czyta ten artykuł. może ktoś z was wie jak tu jest to rozwiązane? i czy jeśli ktoś zamknie stonę to odrazu znika taka informacja?
Proszę was o pomoc, bo domyślam się że nie jest to jakieś trudne tylko poprostu ciężko mi to pojąć. Pozdrawiam