![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, z góry chciałbym wszystkich przeprosić, wiem, że jest już taki temat ale nie rozumiem go zabardzo dlatego postanowiłem napisać nowy, w którym wyjaśnimy sobie wszystko od początku do końca.
Powstało pytanie ile osób jest na stronie aktualnie? odpowiedz:tyle ile rekordów w bazie. Czyli jak ktoś wchodzi na stronę to automatycznie zapisuje się do bazy danych np. pieknie... mamy gościa w bazie, wiemy ze jest teraz na stronie, dla przycisku 'wyloguj' prosta sprawa: A co w momencie kiedy uzytkownik poprostu zamknie przeglądarke? zapytanie $wylogowany się nie wykona. No i tu z pomoca przychodzi nam timeout. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Do tego momentu wszystko jest jasne, ale jak tego użyć ![]() Rozumiem, że należy co jakiś czas sprawdzać czy ten user jest jeszcze na stronie, ale w jaki sposób? ustawić odświeżanie strony:/? zbyt banalne i wkurzające dla użytkowników... AJAX? moze i lepsze rozwiązanie, ale jak to sprawdzić? powiedzmy sobie żę timeout ustawiony na 10 minut, ale ja tak naprawdę mogę gapić sie w strone jak w obrazek 2 godziny i co wtedy? bez mojej reakcji nagle zostaje niezauważony... Może to jest dobre dla całego serwisu, a mi chodzi jedynie o jedną mała podstronę, tak jak na tym forum, jest napisane ile osob czyta ten artykuł. może ktoś z was wie jak tu jest to rozwiązane? i czy jeśli ktoś zamknie stonę to odrazu znika taka informacja? Proszę was o pomoc, bo domyślam się że nie jest to jakieś trudne tylko poprostu ciężko mi to pojąć. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 18.11.2009 Skąd: Cz-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile dobrze Cie zrozumiałem to potrzebujesz do tego użyć sesji --> Sessions.
Ten post edytował cezarszl 15.05.2010, 03:50:49 -------------------- ja być noob
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to że sesje to ja wiem, Dziwi mnie jedna rzecz. Napisałem kod dla onunload() i po zamknieciu przegladarki (x) skrypt sie uruchamia, sprawdzona na Mozilla Firefox nie wiem jak na innych. Pozdrawiam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:53 |