Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Table is read only
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Vertical
Próbując odpalić IPB wyskoczył mi błąd:
Kod
mySQL error: Table '_sessions' is read only

Próbowałem zmienić uprawnienia do tabeli poprzez chmod, ale to nic nie dało. Czy ktoś spotkał się już z podobnym problemem? Dodam, że odpalam bazę forum spod roota.

Przeszukałem forum oraz google w poszukiwaniu odpowiedzi, ale nigdzie jej nie znalazłem sad.gif
kszychu
Zmieniałeś uprawnienia w mysql przez chmod? To raczej nie tak. Musisz użytkownikowi w bazie nadać odpowiednie uprawnienia do tej tabeli. Uprawnienia te są w bazie mysql w tabeli tables_priv albo jakoś tak.
Vertical
Cytat
Musisz użytkownikowi w bazie nadać odpowiednie uprawnienia do tej tabeli

...tym użytkownikiem jest root, więc chyba nie w tym problem. Zresztą próbowałem już nawet dla pewności czegoś takiego:
Kod
GRANT ALL ON forum.* TO 'root'@'localhost';

...ale i to nie pomogło

PS. Tego chmodu użyłem jako ostatniej deski ratunku
SongoQ
Tylko tego granta uzyles dla root'a. Sprawdz np tak

Dodaj usera i przypisz takie uprawnienie i sprawdz czy mozesz wyswietlac dane.
  1. GRANT SELECT ON `baza`.`tabela` TO "user"@"host"
Vertical
Cytat
sprawdz czy mozesz wyswietlac dane.

Dane wyświetlać mogłem zawsze, ale ciężej jest z usunięciem ich z tabeli (zapomniałem powiedzieć, że błąd wyświetla mi się wtedy, gdy skrypt próbuje usunąć dane o sesji z bazy). Dodałem usera tak, jak mówiłeś (z tym wyjątkiem, że zamiast 'select' dałem 'delete'), ale nadal wyskakuje ten sam błąd. Zresztą nawet kiedy próbowałem nadać mu uprawnienia "GRANT ALL" to i tak nic nie pomogło
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.