![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbując odpalić IPB wyskoczył mi błąd:
Kod mySQL error: Table '_sessions' is read only Próbowałem zmienić uprawnienia do tabeli poprzez chmod, ale to nic nie dało. Czy ktoś spotkał się już z podobnym problemem? Dodam, że odpalam bazę forum spod roota. Przeszukałem forum oraz google w poszukiwaniu odpowiedzi, ale nigdzie jej nie znalazłem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmieniałeś uprawnienia w mysql przez chmod? To raczej nie tak. Musisz użytkownikowi w bazie nadać odpowiednie uprawnienia do tej tabeli. Uprawnienia te są w bazie mysql w tabeli tables_priv albo jakoś tak.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Musisz użytkownikowi w bazie nadać odpowiednie uprawnienia do tej tabeli ...tym użytkownikiem jest root, więc chyba nie w tym problem. Zresztą próbowałem już nawet dla pewności czegoś takiego: Kod GRANT ALL ON forum.* TO 'root'@'localhost'; ...ale i to nie pomogło PS. Tego chmodu użyłem jako ostatniej deski ratunku Ten post edytował Vertical 3.08.2005, 11:25:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko tego granta uzyles dla root'a. Sprawdz np tak
Dodaj usera i przypisz takie uprawnienie i sprawdz czy mozesz wyswietlac dane.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat sprawdz czy mozesz wyswietlac dane. Dane wyświetlać mogłem zawsze, ale ciężej jest z usunięciem ich z tabeli (zapomniałem powiedzieć, że błąd wyświetla mi się wtedy, gdy skrypt próbuje usunąć dane o sesji z bazy). Dodałem usera tak, jak mówiłeś (z tym wyjątkiem, że zamiast 'select' dałem 'delete'), ale nadal wyskakuje ten sam błąd. Zresztą nawet kiedy próbowałem nadać mu uprawnienia "GRANT ALL" to i tak nic nie pomogło Ten post edytował Vertical 3.08.2005, 12:38:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:32 |