Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wirtualne foldery
Forum PHP.pl > Forum > PHP
NickOver
Cześć smile.gif
Robię projekt w którym user może zakładać swoim klientom foldery (foldery mogą być w folderach) do których user będzie mógł wrzucać pliki. Najpierw myślałem nad trzymaniem tego w json'ie (jeden plik na klienta) jednak ciągle mam problemy ze strukturą danych tj. muszę mieć informację o nazwie danego folderu jak i "ścieżce" aby można było jednoznacznie przypisać plik do miejsca (aby nie było problemów gdy są 2 foldery o takiej samej nazwie w 2 różnych folderach). Przez głowę przeleciała mi baza jednak jest to zły pomysł ze względu na ilość rekordów. Nie chciałbym aby były to "realne foldery" ponieważ tylko zajmują niepotrzebnie miejsce a aplikacja będzie chmurowa. Rozwiązywaliście kiedyś taki problem? A może macie pomysł na strukturę danych w jsonie?
Pozdrawiam
NickOver
Pyton_000
JSON odpada.

BD i nested set rozwiąże Twój problem w 100%
NickOver
Cytat(Pyton_000 @ 30.05.2016, 19:23:07 ) *
JSON odpada.

BD i nested set rozwiąże Twój problem w 100%

Niestety. Zakładam na początek 50 userów po 300 klientów dla których będzie ~15 katalogów Co daje albo ~250k rekordów (które będą pobierane i modyfikowane dość często) lub 15k tabeli.
Pyton_000
Skoro uważasz że Json będzie lepszy to nie mam nic więcej do powiedzenia.
Crozin
Dlaczego 250 tys. rekordów miałoby być problemem?
NickOver
Cytat(Pyton_000 @ 30.05.2016, 19:51:36 ) *
Skoro uważasz że Json będzie lepszy to nie mam nic więcej do powiedzenia.

Nie uważam. Po prostu według mnie trzymanie całej struktury w bazie nie będzie zbytnio optymalne zważając że często będzie to edytowane.

Cytat(Crozin @ 30.05.2016, 19:54:40 ) *
Dlaczego 250 tys. rekordów miałoby być problemem?

Ponieważ to dane na sam początek. W pierwszych dniach działania mam zapewnioną taką liczbę userów. A planuję dość szybką ekspansje.
Arcioch
Dla mnie nested i baza to słuszne rozwiązanie smile.gif
Do tego jakiś cache typu Redis albo Memcached i będzie śmigać.

Polecam też prezentację Pana Mariusza Gila na temat jak lepiej zrozumieć i budować wydajne bazę: LINK
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.