Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza sql , edycja poszczególnych rekordów.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wildgun11
A więc cześć i czołem ! Przychodze do was ponieważ nie mogę poradzić sobie z jedną częścią mojego skryptu. Próbuje napisac wlasny silnik gry (dla zabawy). Calego PhP jak i bazy mySql ucze sie od paru dni. Przeszukalem caly internet w poszukiwaniu odpowiedzi ale nie znalazlem nic co by zadziało. Dlatego prosze was o pomoc smile.gif

A wiec do żeczy. Mam baze danych "baza", w niej tabele o nazwie "users". Tutaj jest zawarty rekord który mnie interesuje o nazwie "user_gold". Jaki skrypt musze umiescic poza Insertem i IFEM aby po kliknieciu Submita dodalo okreslona wartos do istniejacej juz liczby.

Jakim skryptem musze sie posluzyc?
Jesli "UPDATE" to wtedy co musze wpisac po "WHERE" ?

Z gory dziekuje za pomoc.
johny_s
Cytat(wildgun11 @ 21.07.2014, 21:02:50 ) *
Przeszukalem caly internet w poszukiwaniu odpowiedzi ale nie znalazlem nic co by zadziało. Dlatego prosze was o pomoc smile.gif

nie kłam każdy się jakoś tą wiedzę musiał przyswoić, z niczego jej nie brał

Kod
update tabela set pole = pole + wartosc
wildgun11
No wlasnie tu jest problem bo zmienia to wartosci dla wszystkich uzytkownikow. A ja potrzebuje aby dla zalogowanego uzytkownika wartosc wzrastala np o 2
johny_s
to sobie warunek dodaj, łep sobie dam obciąć że w internecie jest masa przykładów z warunkami, a się chwaliłeś przecież, że cały przeszukałeś, tylko że to trzeba robić ze zrozumieniem,
ciężko widzę Twoją grę skoro się wykruszasz na podstawach, a to co potrzebujesz jest na pierwszej lekcji większości kursów dotyczących php + mysql
wildgun11
Naprawde szukalem w wielu miejscach(Ta gra jest tylko w celach edukacyjnych wiec pewnie i tak nie wstawie jej na hosting tongue.gif)

Ale jaki mam warunek postawic ?

Wiem ze pytam o podstawy ale dopiero zaczynam.
potreb
update tabela set pole = pole + wartosc where user_id = 5
wildgun11
To zmienia wartosc tylko dla uzytkownika o id 5 .
Da sie jakos zrobic aby np. odczytac id z sesji i dac to na zmienna $id ?
johny_s
to może ja Ci od razu cały silnik napisze?

Kod
update tabela set pole = pole + wartosc where id = id_usera

Cytat(wildgun11 @ 21.07.2014, 22:51:01 ) *
To zmienia wartosc tylko dla uzytkownika o id 5 .
Da sie jakos zrobic aby np. odczytac id z sesji i dac to na zmienna $id ?

da się robisz to odwrotnie niż przypisywałeś do sesji
wildgun11
Nie ;P
Z reszta mysle sb poradze. Wszystko dziala ;D
Leci + , I dzieki bardzo za pomoc wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.