![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc cześć i czołem ! Przychodze do was ponieważ nie mogę poradzić sobie z jedną częścią mojego skryptu. Próbuje napisac wlasny silnik gry (dla zabawy). Calego PhP jak i bazy mySql ucze sie od paru dni. Przeszukalem caly internet w poszukiwaniu odpowiedzi ale nie znalazlem nic co by zadziało. Dlatego prosze was o pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A wiec do żeczy. Mam baze danych "baza", w niej tabele o nazwie "users". Tutaj jest zawarty rekord który mnie interesuje o nazwie "user_gold". Jaki skrypt musze umiescic poza Insertem i IFEM aby po kliknieciu Submita dodalo okreslona wartos do istniejacej juz liczby. Jakim skryptem musze sie posluzyc? Jesli "UPDATE" to wtedy co musze wpisac po "WHERE" ? Z gory dziekuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeszukalem caly internet w poszukiwaniu odpowiedzi ale nie znalazlem nic co by zadziało. Dlatego prosze was o pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) nie kłam każdy się jakoś tą wiedzę musiał przyswoić, z niczego jej nie brał Kod update tabela set pole = pole + wartosc
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wlasnie tu jest problem bo zmienia to wartosci dla wszystkich uzytkownikow. A ja potrzebuje aby dla zalogowanego uzytkownika wartosc wzrastala np o 2
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to sobie warunek dodaj, łep sobie dam obciąć że w internecie jest masa przykładów z warunkami, a się chwaliłeś przecież, że cały przeszukałeś, tylko że to trzeba robić ze zrozumieniem,
ciężko widzę Twoją grę skoro się wykruszasz na podstawach, a to co potrzebujesz jest na pierwszej lekcji większości kursów dotyczących php + mysql |
|
|
![]()
|
|
Naprawde szukalem w wielu miejscach(Ta gra jest tylko w celach edukacyjnych wiec pewnie i tak nie wstawie jej na hosting (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) )
Ale jaki mam warunek postawic ? Wiem ze pytam o podstawy ale dopiero zaczynam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
update tabela set pole = pole + wartosc where user_id = 5
|
|
|
![]()
|
|
To zmienia wartosc tylko dla uzytkownika o id 5 .
Da sie jakos zrobic aby np. odczytac id z sesji i dac to na zmienna $id ? |
|
|
![]()
|
|
to może ja Ci od razu cały silnik napisze?
Kod update tabela set pole = pole + wartosc where id = id_usera To zmienia wartosc tylko dla uzytkownika o id 5 . Da sie jakos zrobic aby np. odczytac id z sesji i dac to na zmienna $id ? da się robisz to odwrotnie niż przypisywałeś do sesji |
|
|
![]()
|
|
Nie ;P
Z reszta mysle sb poradze. Wszystko dziala ;D Leci + , I dzieki bardzo za pomoc (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:48 |