Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dane z formularza znikają!
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piotrek2004
Witam ,

Mam problem z wysyłką danych metodą POST. Po prostu wszystkie dane znikają! Natomiast GET działa. Sprawdziłem php.ini : register_globals=On , variables_order = "EGPCS". Gdzie jeszcze powinienm szukać ? Może httpd.conf ? Na kompuerze z win 2000 (lokalnie) nie mam żadnych problemów.
Konfiguracja serwera : Apache 2.0 , php 4.2 , Suse Linux

Dzięki z ospowiedź
invx
a moze jakis kod questionmark.gif
piotrek2004
Idzie to tak :

Mamy formularz :

1. <form action=\"<?php 
  2. $sess->purl(SECUREURL.'?page=oferta/mailer'); 
  3. ?>\" method=\"POST\">
  4. <input type=\"hidden\" name=\"page\" value=\"oferta/email_thanks\">
  5. <table width=\"100%\" cellspacing=\"0\" cellpadding=\"0\" bordercolor=\"#D3DBE7\" bgcolor=\"#D3DBE7\" border=\"2\">
  6.   <tr> 
  7.     <td class=\"text1\" width=\"221\"> 
  8.       <div align=\"right\"><span class=\"text1\">Miejscowość</span></div>
  9.     </td>
  10.     <td class=\"text1\" width=\"397\" bgcolor=\"#D3DBE7\"> 
  11.       <input type=\"text\" name=\"miasto\" value=\"\">
  12.     </td>
  13.   </tr>
  14.  
  15. itd..
  16.  
  17.    <input type=\"image\" border=\"0\" src=\"ps_image/wyslij.gif\"  name=\"save\">
  18.         </b></span></div>
  19.     </td>
  20. </table>
  21. </form>

Formularz odbiera strona mailer.php. Chodzi o to , że wszystkie wartości pól formularza zostają zresetowane. Jeśli zmienie metodę na GET , wszystko dział OK .

ZMODEROWANO - uzywaj bbcode
seaquest
switch
A może dasz również kod ze strony, która ma to odebrać? Pierwsze co zwraca uwagę to trochę zamieszałeś w kodzie. Formularz przecież możesz utworzyć już w tabeli a tutaj wyglada to, że tabela jest częścią formularza, co trochę bałagani kod i może powodować niecodzienne problemy (ale to kwestia czytelności kodu). Również trochę prościej nazwałbym pole ukryte przekazywne przez formularz (value="oferta/email_thanks") . To trochę nietypowe przekazywanie zmiennych. Po co Ci ten ukośnik? Droga do folderu?
Piszę wsumie w ciemno, bo najlepiej jak zobaczymy kod ze strony odbierającej. Chodzi mi o to, że jeżeli napiszesz kod w sposób czytleny i poprawny, zdefiniujesz proste, logiczne nazwy przekazywanych wartości unikając np pochyłych linii w nazwie itp to jednego możesz być pewien: Probelm będzie leżał po stronie samego skryptu bądź serwera. A nie jest tak czasem, że pole ukryte jest przekazywane przez kilka stron a nie jedną lub banalnie nie odebrałeś danych poprzez ($_POST['nazwa_danych'])
piotrek2004
Faktycznie , z tabelka jest bałagan. Tak , ten ukośnik to droga do folderu ze stroną do której nastąpi przekierowanie ,jeśli przetworzenie formularza zakończy sie sukcesem .
Problem właśnie udało mi się rozwiązać , był jak się okazało sciśle związany ze specyfiką aplikacji , która rozwijam (CMS oprty na phpshop). Po prostu przenośność kodu pomiędzy platformami Linux i WIN nie jest 100%. ;(
switch
Dla mnie php jest równoznaczne z Linuksem. Windows dla php to jak proteza na nogę. Daleko nie pobiegniesz biggrin.gif W zasadzie nadaje się to tylko na warunki domowe. Na serwery to nie za bardzo. Ale jak ktoś lubi......
piotrek2004
No jasne , że tylko na warunki domowe! Po prostu na co dzień używam windowsa , zestaw php/Apahe/MySQL działa całkiem sprawnie. Jedynym problemem przy przenoszeniu na Linuxa jest konfiguracja ,kod jest w zasadzie przenośny. Zresztą poza php programuje w javie , i tutaj nie ma żadnych problemów z przenoszeneim między platformami. Dlaczego nie próbować z php? Idea niezależności oprogramowania od platformy jest piękna...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.