Witam,
jestem przedszkolakiem w tworzeniu baz w mysqlu i php,
wczesniej robiłam w access.
Teraz muszę zrobić bazę danych związków chemicznych (właściwości itp) mam 4 duże tabele z danymi w excelu
próbuje je zaimportować do phpmyadmin ;
mam kłopty z importem, mino ze pliki zapisuje w formacie csv to po konwersji "rozwala" układ tabeli, liczby dziesietne w excelu mam zapisne w formacie 000,000 znaczy separatorem jest przecinek, po zaimoprtowaniu do tabeli w phpmyadmin zauwazyłam ze np masa molowa związku powinna byc 15,678 a phpmyadmin wyświetla 15.000, poprostu ucina człon po przecinku daje same zera, kiedy w excelu zaminiłam w liczbach separatory z przecinków na kropki phpamdmin wyswietla poprawnie. wolałabym jednak zachować oryginalny zapis czyli 000,000.
a drugi problem czy jest jakas szybka metoda na kopiowanie nagłówków kolumn z tabeli excel do tabeli w phpmyadmin? kolumn mam 100, 150 reczne wpisywannie mnie przeraża!!!
i jako poczatkujący, prosze o wytyczne co mam dalej robić jak już zaimportuje wszystkie dane do phpmyadmin , muszę zrobić wyszukiwarkę która będzie szukać związku wg kilku kryteriów i wyświetlać właściwosci wyszukanego związku na stronie www, za wszystkie porady z góry dziękuję.