![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem przedszkolakiem w tworzeniu baz w mysqlu i php, wczesniej robiłam w access. Teraz muszę zrobić bazę danych związków chemicznych (właściwości itp) mam 4 duże tabele z danymi w excelu próbuje je zaimportować do phpmyadmin ; mam kłopty z importem, mino ze pliki zapisuje w formacie csv to po konwersji "rozwala" układ tabeli, liczby dziesietne w excelu mam zapisne w formacie 000,000 znaczy separatorem jest przecinek, po zaimoprtowaniu do tabeli w phpmyadmin zauwazyłam ze np masa molowa związku powinna byc 15,678 a phpmyadmin wyświetla 15.000, poprostu ucina człon po przecinku daje same zera, kiedy w excelu zaminiłam w liczbach separatory z przecinków na kropki phpamdmin wyswietla poprawnie. wolałabym jednak zachować oryginalny zapis czyli 000,000. a drugi problem czy jest jakas szybka metoda na kopiowanie nagłówków kolumn z tabeli excel do tabeli w phpmyadmin? kolumn mam 100, 150 reczne wpisywannie mnie przeraża!!! i jako poczatkujący, prosze o wytyczne co mam dalej robić jak już zaimportuje wszystkie dane do phpmyadmin , muszę zrobić wyszukiwarkę która będzie szukać związku wg kilku kryteriów i wyświetlać właściwosci wyszukanego związku na stronie www, za wszystkie porady z góry dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MySql zachowuje się normalnie - przyjętym operatorem dziesiętnym jest kropka i on składuje w tej postaci dane. Jak chcesz wyświetlić w postaci przecinka to sformatuj dane już po pobraniu z bazy (np. w PHPie). Po drugie tabela 150 kolumn? Baza danych to nie skoroszyt Excela mimo wszystko.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam poznać podstawy SQL, ewentualnie jakiś programik do konwersji plików Excela do SQLa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:11 |