Bartolomeusz
21.03.2009, 03:37:13
Witam. Proszę, pomóżcie. Mam trzy tabele:
Pierwsza tabela
Modele:
id_modelu
model
opis
foto
foto1
foto2
foto3
foto4
cennik
danetech
Druga tabela:
Kolory:
id_koloru
kolor
Trzecia tabela:
Wyposazenie:
id_modelu
opis_wyposazenia
Dopiero zaczynam zabawę z Mysqlem, dlatego proszę Was pomóżcie mi połączyć te tabele, żeby wyswietlaly mi sie z nich wszystkie dane po połączeniu. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Ps: Znacie może jakąś dobrą stronę, w której wytłumaczone jest jak robić połączenie tabel?
kefirek
21.03.2009, 08:44:15
Bartolomeusz
21.03.2009, 11:26:58
Kefirek, chciałbym je połączyć w taki sposób, żebym mógł na stronie wyświetlić takie rekordy: model, opis, foto, foto1, foto2, foto3, foto4, cennik, danetech, kolor, opis_wyposazenia.
erix
21.03.2009, 11:59:35
Bartolomeusz
24.03.2009, 22:17:53
Nie idzie mi to łączenie tabel :-(. Czy mógłby mi ktoś napisać zapytanie złaczające?
Przypomnę prosiłbym o ułożenie zapytanie bazodanowego łączącego
trzy tabele, tak żebym mógł wyświetlić wszystkie dane z tabeli
"modele": id_modelu, model, opis, foto, foto1, foto2, foto3, foto4,
cennik, danetech.
Z tabeli "kolory" wyświetlić kolor.
Z tabeli "wyposazenie: wyświetlić opis_wyposazenia.
Dodatkowo musi być jeszcze klauzula id_modelu='$idx'.
Oto te tabele
Pierwsza:
modele:
id_modelu
model
opis
foto
foto1
foto2
foto3
foto4
cennik
danetech
Druga:
kolory:
id_koloru
kolor
Trzecia:
wyposazenie:
id_modelu
opis_wyposazenia
sowiq
24.03.2009, 23:40:03
Cytat(Bartolomeusz @ 24.03.2009, 22:17:53 )

Nie idzie mi to łączenie tabel :-(. Czy mógłby mi ktoś napisać zapytanie złaczające?
Oczywiście. Pokaż co napisałeś do tej pory, to pokażę Ci gdzie masz błędy i pomogę je poprawić.
Nie licz na to, że dostaniesz gotowy kod bez własnego wkładu.
dr_bonzo
25.03.2009, 00:10:10
@Bartolomeusz: po raz kolejny, w jaki sposob laczysz tabele kolor z tabela model?
I wezze pocztaj o JOINach, to jest tak proste ze az szkoda slow.
Bartolomeusz
25.03.2009, 00:40:03
Cytat(sowiq @ 24.03.2009, 23:40:03 )

Oczywiście. Pokaż co napisałeś do tej pory, to pokażę Ci gdzie masz błędy i pomogę je poprawić.
Nie licz na to, że dostaniesz gotowy kod bez własnego wkładu.
Sowiq tutaj jest moje zapytanie ale kompletnie mi nic nie wyświetla :-( :
select * from modele m join kolory k on m.id_modelu = k.id_modelu join wyposazenie w on m.id_modelu = w.id_modelu where im.d_modelu = '$idx'
dr_bonzo
25.03.2009, 01:19:56
Jak wrzucasz tu zapytanie to SKOPIUJ je ze swojego kodu, a nie pisz jeszcze raz od nowa tutaj, bo
SELECT * FROM modele m JOIN kolory k ON m.id_modelu = k.id_modelu JOIN wyposazenie w ON m.id_modelu = w.id_modelu WHERE im.d_modelu = '$idx'
1. Pierwsze slysze o kolumnie id_modelu w tabeli kolory (pomijam blad jakim jest takie polaczenie tabel, to raczej model powinien wskazywac na kolor w jakim jest wykonany, ew. w przypadku relacji wiele do wielu powienienes zrobic to jeszcze inaczej
2. co to jest?? "im.d_modelu"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.