![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Proszę, pomóżcie. Mam trzy tabele:
Pierwsza tabela Modele: id_modelu model opis foto foto1 foto2 foto3 foto4 cennik danetech Druga tabela: Kolory: id_koloru kolor Trzecia tabela: Wyposazenie: id_modelu opis_wyposazenia Dopiero zaczynam zabawę z Mysqlem, dlatego proszę Was pomóżcie mi połączyć te tabele, żeby wyswietlaly mi sie z nich wszystkie dane po połączeniu. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Ps: Znacie może jakąś dobrą stronę, w której wytłumaczone jest jak robić połączenie tabel? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/lef...timization.html
Z czym chcesz połoczyć id_koloru z tabeli Kolory ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kefirek, chciałbym je połączyć w taki sposób, żebym mógł na stronie wyświetlić takie rekordy: model, opis, foto, foto1, foto2, foto3, foto4, cennik, danetech, kolor, opis_wyposazenia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Nie idzie mi to łączenie tabel :-(. Czy mógłby mi ktoś napisać zapytanie złaczające?
Przypomnę prosiłbym o ułożenie zapytanie bazodanowego łączącego trzy tabele, tak żebym mógł wyświetlić wszystkie dane z tabeli "modele": id_modelu, model, opis, foto, foto1, foto2, foto3, foto4, cennik, danetech. Z tabeli "kolory" wyświetlić kolor. Z tabeli "wyposazenie: wyświetlić opis_wyposazenia. Dodatkowo musi być jeszcze klauzula id_modelu='$idx'. Oto te tabele Pierwsza: modele: id_modelu model opis foto foto1 foto2 foto3 foto4 cennik danetech Druga: kolory: id_koloru kolor Trzecia: wyposazenie: id_modelu opis_wyposazenia |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Bartolomeusz: po raz kolejny, w jaki sposob laczysz tabele kolor z tabela model?
I wezze pocztaj o JOINach, to jest tak proste ze az szkoda slow. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Oczywiście. Pokaż co napisałeś do tej pory, to pokażę Ci gdzie masz błędy i pomogę je poprawić. Nie licz na to, że dostaniesz gotowy kod bez własnego wkładu. Sowiq tutaj jest moje zapytanie ale kompletnie mi nic nie wyświetla :-( : select * from modele m join kolory k on m.id_modelu = k.id_modelu join wyposazenie w on m.id_modelu = w.id_modelu where im.d_modelu = '$idx' |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wrzucasz tu zapytanie to SKOPIUJ je ze swojego kodu, a nie pisz jeszcze raz od nowa tutaj, bo
1. Pierwsze slysze o kolumnie id_modelu w tabeli kolory (pomijam blad jakim jest takie polaczenie tabel, to raczej model powinien wskazywac na kolor w jakim jest wykonany, ew. w przypadku relacji wiele do wielu powienienes zrobic to jeszcze inaczej 2. co to jest?? "im.d_modelu" -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:03 |