Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Align='right' przenosi na dół
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Nick
Witajcie.

Nie wiem dlaczego, ale jak mam taki kod:

Kod
    echo "<table cellpadding='0' cellspacing='1' width='425' class='tbl-border center'><center>\n<tr>\n";
     echo "<td width='100%' class='tbl2 ><b></b>\n";
     echo "<p align='right'></td>\n";    
     echo "</tr>\n";

To tekst, który powinien być po prawej jest po prawej, ale linijkę niżej. Jedynym rozwiązaniem aby tabelka była dobrze wyświetlana jest:

Kod
    echo "<table cellpadding='0' cellspacing='1' width='425'  class='tbl-border center'><center>\n<tr>\n";
     echo "<td width='100%' class='tbl2 ><b></b></td>\n";  
     echo "<td align='right'></td>\n";    
     echo "</tr>\n";

Ale w tedy dzieli mi tabelkę na 2. No chyba, że ktoś zna coś w stylu cellspacing tylko kolorujące tabelkę nie dookoła.
osl
zapewne dlatego, że używasz "align" tongue.gif
a tak na poważnie, proponuje przerzucić to wszystko do CSSa, życie jest wtedy łatwiejsze.
co do Twojego problemu, wrzuć może gdzieś online tą strone albo zapodaj większy fragment.
Stawiam, że coś się gdzieś rozpycha, ale wróżką nie jestem winksmiley.jpg
Nick
Dobra, ale podaj jak mam to zapisać w CSS, żeby było po prawej. Bo tam "align" nie działa haha.gif
osl
google->align css winksmiley.jpg
Nick
Nie, tak się nie da. Tekst albo zostaje po lewej albo przenosi na dół na prawo.

Jak mówiłem jedyny działający sposób to:

Kod
    echo "<table cellpadding='0' cellspacing='1' width='425' class='tbl-border center'><center>\n<tr>\n";
    echo "<td width='50%' class='tbl2'><b></b></td>\n";
    echo "<td align='right' class='tbl2'></td>\n";    
    echo "</tr>\n";

Chyba jedynym rozwiązaniem byłoby ustalenie cellspacing tak aby nie dotyczyło bocznej linii tabelki. Ja wczoraj szukałem trochę o tych tabelkach w Google, ale nie znalazłem nic takiego.
greg.paw.90
Witaj,
utwórz w css identyfikator lub klasę i daj
  1. text-align: right;
Nick
Dziwne. Poprzestawiałem kilka rzeczy w kodzie, dodałem klasę od greg.paw.90 (w Google znalazłem inną) i... tekst jest przesunięty gdzieś tak 3 spacje w prawo. I tak jest jakiś sukces.
greg.paw.90
Zobacz tak, przez float

1. <?
  2. echo "<table cellpadding='0' cellspacing='1' width='425' border=1><center><tr>";
  3.     echo "<td align='left'><b><p style='padding:0 0 0 0; margin:0 0 0 0; float:left;'>test</p></b>";  
  4.     echo "<p style='padding:0 0 0 0; margin:0 0 0 0; float:right;'>test</p></td>";    
  5.     echo "</tr>";
  6.     ?>
Nick
Bóg ci zapłać. Wprowadziłem niewielkie zmiany w twoim kodzie i wszystko działa idealnie. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.