![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam formularz który przesyła metodą POST liczby, jednak gdy musze przesłać np. liczbę 9,2 w do bazy dochodzi 9,0. pole w bazie mam ustawione na double(3,1). czy trzeba jakoś definiować to pole?
Kod <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> </head> <form action="#" method="post"> <input type="text" name="lp" size="2"> <input type="text" name="sesja" size="2"> <input type="text" name="wynik" size="2"> <?php @$db = mysql_pconnect("xx, "xx", "xx"); if (!$db) { print "Nie można nawiązać połączenia z bazą danych"; exit; } mysql_select_db("projekt"); $srednia1 = mysql_fetch_array(mysql_query("select * from numer where lp ='".$lp."' ")); $suma1 = $srednia1[9] + $srednia1[8] + $srednia1[7] + $srednia1[6] + $srednia1[5] + $srednia1[10]; wynik = mysql_query("update numer set wynik = '".$suma1."' where lp= '".$lp."' "); $query1 = mysql_query("update numer set sesja".$sesja." = '".$wynik."' where lp = '".$lp."' "); ?> </form> </html> A drugie pytanie to: dlaczego nie wyświetla mi polskich znaków |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapewne chodzi o, że powinno być 9.2 (z kropką), a nie 9,2 ( z przecinkiem). Poza tym dla walut i innych rzeczy, gdzie chcesz porównywać lepiej użyć DECIMAL.
Polecam lekturę: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/pro...with-float.html oraz http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/num...e-overview.html Ten post edytował sopel 25.01.2008, 19:32:36 -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Pole typu FLOAT/DOUBLE a liczby zmiennoprzecinkowe w formacie X.X.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się, chodził o to że z przecinkiem nie przechodziło tylko z kropka
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Strzelam,
zaraz po połączeniu się z bazą. Wstaw sobie odpowiednie kodowanie najprawdopodobniej utf8 lub latin2. Jeśli to nie pomoże podaj więcej szczegółów, a najlepiej poszukaj na forum, było wiele razy. Ten post edytował webdicepl 25.01.2008, 20:00:20 |
|
|
![]()
|
|
W bazie mam pole typu varchar(30) i są wprowadzane z polskimi znakami, ale chodzi o napisy na stronie a szczególnie o ą i ź, mam kodowanie strony:
Kod <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"/> co z nim nie tak?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.05.2025 - 06:39 |