![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj,
Zastanawiałem się gdy używam LEFT JOIN to ile razy sortuje jeżeli znajdzie 3 pasujące wpisy i który wpis mi pokaże? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
to moze zamiast się zastanawiac to byś to wykonał i się przekonał w praktyce...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo właśnie ja chcę jeden wpis z tabeli tej co daje LEFT JOIN ale nie wiem jak dać do tej tabeli sortowanie według liczby (sortowanie wiem jak dać ale nie wiem jak musi być w tym zapytaniu)
moje zapytanie: Kod SELECT t.*, p.post_data as topic_data FROM (php_topics t) LEFT JOIN (php_posts p) ON(p.topic_id = t.topic_id) WHERE t.forum_id = '.$forum_id
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a co ty chcesz pobrac? Ostatni post w temacie?
To zacznijmy od tego ze masz złą strukturę. Najlepiej by bylo, jakbys w tabeli tematu trzymał id ostatniego posta. Pole to bys aktualizował na bieżąco jakby się zmieniały posty. No ale jesli jednak nie chcesz zmieniac struktury to pobaw się "group by" oraz "having" -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
właśnie że chciałem pobrać datę z pierwszego posta czyli najmniejsza data (date zapisuje w 'time'),
jak będzie wyglądało zapytanie z group ? |
|
|
![]()
|
|
Cytat jak będzie wyglądało zapytanie z group ? Nie po to ci napisałem: Cytat No ale jesli jednak nie chcesz zmieniac struktury to pobaw się "group by" oraz "having" by ci teraz od tak podać rozwiązanie ![]() Jak się pobawisz i nadal ci nie będzie wychodzić to służę pomocą. Do tego czasu się pobaw. Pamietaj ze jak nie będzie wychodzic to pokaz przykładowe zabawy bym zobaczył że się bawiłeś ps: proszę tylko bez sprośnych skojarzeń ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Cytat chociaż to do końca nie będzie tak jak chciałbym. dlatego ci napisałem, byś się trochę pobawił a jak nie będzie ci wychodzić to pokaż jak się bawiłeśps: poraz kolejny proszę bez sprośnych skojarzeń. nie moja wina że polska język trudna język ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no nie wiem jak to zrobić coś mi nie idzie za bardzo bo mam tak to wyświetla mi ten sam temat + kilka wpisów postów
Kod SELECT t.*, p.post_data as topic_data2 FROM (php_topics t, php_posts p) WHERE t.forum_id = '.$forum_id.' GROUP BY p.post_data ORDER BY p.post_data DESC
|
|
|
![]()
|
|
Cytat + kilka wpisów postów no bo nie doczytales na czym polega grupowanie. kiepsko sie bawiles ![]() pomine juz fakt ze nie zrobiles połączenia tabel co jest juz wogole karygodnym błędem
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:13 |