![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Od razu informuję że skorzystałem już z 'Search'a ![]() ![]() Mam nastepujący problemik: I zrobiłem sobie kilka skryptów, które miały mi pomóc w spisie remanentowym. Jednakże wartości dziesiętne cen, są ładowane z kropką, czyli nie w standardzie polskim, za pomocą niestety kropki (przy użyciu przecinka wartości po nim podane po prostu nie pojawiają się w bazie). Próbowałem użyć ereg_replace, w postaci: $wiersz[value] = ereg_replace(".", ",", $wiersz[value]); (urywek kodu: [php:1:c6a3c11839]<?php $wykonaj = mysql_query("SELECT * FROM baza ORDER BY id DESC"); while($wiersz = mysql_fetch_array($wykonaj)) { $wiersz[value] = ereg_replace(".", ",", $wiersz[value]); $i++; if($i % 2 == 0) { echo ("<tr bgcolor="#F7F4F4"> <td ...?>[/php:1:c6a3c11839] ) jednakże to zamieniało mi całą liczbę w przecinki (za każdy znak pojawiał się przecinek). nie mam juz pojęcia jak to zrobić. Może ktoś ma jakiś pomysł... Druga rzecz to problem z dodawaniem rekordów: mianowicie, jeśli podaje liczbę bez wartości dziesiętnych, to jest ona dodawana bez kropki/przecinka i bez dwóch zer (dziesietne). A to w połączeniu z problem I daje ogólny problem z sumowaniem wartości value ze wszytskich wierszy tabeli.... poniżej kod sql [sql:1:c6a3c11839]CREATE TABLE `lucille`.`baza` ( `id` int( 11 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT , `name` text NOT NULL , `symbol` text NOT NULL , `jm` text NOT NULL , `ilosc` int( 11 ) NOT NULL default '0', `cnetto` float NOT NULL default '0', `vat` int( 11 ) NOT NULL default '0', `sww` text NOT NULL , `value` float NOT NULL default '0', UNIQUE KEY `id` ( `id` ) ) TYPE = MYISAM ;[/sql:1:c6a3c11839] kod sumowania: [php:1:c6a3c11839]<?php $q=mysql_query("SELECT SUM(value) AS suma FROM baza"); $r=mysql_fetch_array($q); echo $r["suma"]; ?>[/php:1:c6a3c11839] i część kodu formularza dodawania wpisów: [php:1:c6a3c11839]<?php if($where=='magazyn') { if($what=='remanent') {if($year=='2003') {if($_POST[ok]=='Dodaj') { mysql_query("INSERT INTO $baza SET name='$name', symbol='$symbol', ilosc='$ilosc', jm='$jm', vat='$vat', cnetto='$cnetto', sww='$sww', value='$cnetto'*'$ilosc'"); echo ('Wpis został dodany! <br><meta http-equiv="refresh" content="0;URL=xxx_admin_xxx.php">'); } else { echo(' <center> <form method=post name=dodaj action=""> <table width=550 cellspacing=1 cellpadding=1 border=0 class=table align=center> <tr> <td width=40%>Nazwa</td> <td width=60%><input type="text" name="name" size="60" class=input></td> </tr> <tr> <td width=40%>Symbol</td> <td width=60%><input type="text" name="symbol" size="60" class=input></td> </tr> <tr> <td width=40%>Ilo?ć</td> <td width=60%><input type="text" name="ilosc" size="60" class=input></td> </tr> <tr> <td width=40%>Cena netto</td> <td width=60%><input type="text" name="cnetto" size="60" value="." class=input></td> </tr> <tr> <td width=40%>J.m.</td> <td width=60%> <select name="jm"> <option>szt. <option>kpl. </select> </td> </tr> <tr> <td width=40%>VAT</td> <td width=60%> <select name="vat"> <option>7 <option>22 </select> %</td> </tr> <tr> <td width=40%>SWW</td> <td width=60%><input type="text" name="sww" size="60" class=input></td> </tr> <tr> <td colspan=2 align=center><input class="submit" type="submit" name="ok" value="Dodaj"></td> </tr> </table> </form> </center> '); } } elseif($year=='2002') {} } ?>[/php:1:c6a3c11839] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 21:12 |