Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> kolorowanie składni online
michat34
post 27.10.2012, 04:24:57
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

witam na stronie jest textarea gdzie mozna wpisac instrukcje w php, ktore nastepnie instrukcja eval sa ponizej wykonywane (słusznosc tego rozwiazania poki co zostawmy..)

aktualnie brakuje mi kolorowania składni w js. w jaki sposob w ogole kolorowac ta składnie? myslałem nad zdarzeniem onkey up, ktore za kazdym razem leciało by od poczatku po znaku i sprawdzało czy jakis fragment tekstu jest php'owa instrukcja (np echo) i wtedy pobieram go strpos (czy jak tam js to ma). tylko ze nie mam pojecia jak sie za to zabrac. bo potrzebuje zeby mi zwrocił wszystkie wystapienia echa, poza tym jak dac kolorowanie tylko do tej czesci tekstu? nie miałbym problemu z pokoliwaniem tekstu po submicie (czyli taki syntax highliter) ale kolorowanie go 'na zywo' wydaje mi sie troche trudniejsze. to jak, jakies pomysly? na razie zalezy mi by napisac cos co kolorowałoby tylko wystpiaenia 'echo'. gdybym załapał zasade jak sie to robi dorobiłbym tez kolorowanie reszty

Ten post edytował michat34 27.10.2012, 04:31:13
Go to the top of the page
+Quote Post
d3ut3r
post 27.10.2012, 12:00:54
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

http://codemirror.net/

Ostatnio używałem tego rozwiązania i wg mnie jest bardzo dobre. Jeżeli jednak chcesz tworzyć własne rozwiązanie przejrzyj kod ww produktu na githubie zapewne sporo się dowiesz smile.gif

--------------------
http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
+Quote Post
kamil4u
post 27.10.2012, 12:13:05
Post #3

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kolorowanie składni w dużej mierze opiera się na wyrażeniach regularnych. Inna przydatna funkcja to indexOf i wszelkie inne operujące na stringach. Wyrażenia są prostsze, ale wolniejsze, ale nie na tyle żebyś się musiał ich obawiać przy tego typu skryptach.

Ale jak pisał poprzednik - zajrzyj w kody innych skryptów, a sporo się dowiedz.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8.05.2025 - 09:25