![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dziwny problem z wyświetlaniem polskich znaków. Stronę mam ustawioną na kodowanie utf-8, pliki w których jest tekst również są kodowane utf-8.
I teraz na stronie raz pojawiają się polskie znaki, raz nie. Jak się nie pojawiają to po kliknięciu odśwież w przeglądarce już się pojawiają. Natomiast dane czytane z bazy danych (kodowanie na utf-8) wyświetlają się prawidłowo. Macie jakieś sugestie, co może być przyczyną? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przed wygenerowaniem strony wywołaj:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki za OT.
Chyba przespałeś parę dni: Cytat Roman Czyborra, The ISO 8859 Alphabet Soup, February 27, 1995.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio... O mój Boże - widzisz a nie grzmisz
![]() Dla mnie wygrałeś Kangu i jesteś: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PS. Przepraszam, ale od dawien dawna żaden post mnie tak nie ubawił ![]() -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
u mnie sie to obajawia tak ze musze zmienic w ff strone kodowa na utf-8 i jest ok. nie wiem dlaczego przegladaraka nie pobeira informacji zmeta?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. O ile pamiętam FF powinno być kodowanie napisane z dużych liter, więc to nie zadziała
Kod <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> u mnie działa to: Kod <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" /> 2. Sprawdź czy wszystkie pliki php mają kodowanie UTF-8 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja kozystam z iso ... fakt ubawilem was i przyznaje sie do bledu ... stare to ... moj blad. glupi blad.
ale i tak iso jest spoko. mowa oczywiscie o sformulowaniu... zeby nie bylo.... ps: jeszcze raz sory za pomylke. ale chociaz wesolo sie na chwile zrobilo ![]() ![]() Ten post edytował Kangu 8.11.2006, 17:40:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehehehehe
no fakt iso jest spoko ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a tak swoja droga... 11 lat (czy ile by ich tam nie bylo - bo nie chce znow uzyc niefortunnego sformuowania) to przeciez nie dawno
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
porownojąc teraźniejszą informatykę i internet, z tymi sprzed 11 lat pozwolę się niezgodzić, że 11 lat to niedużo.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spoko juz sie eni tlumacz.
ech chyba zmiana na UTF-8 nie pomogla. troche to bez senus;] to moje meta problem polega na tym ze nie przesylam strony za pomoca php wiec header(); odpada. robie czysta strone .html tutaj przyglad http://users.du.se/~h05pawka/oss/ind2.html po zmianie w ff na utf-8 wszystko jest ok. poprpsostu przegladarka nie przelancza sie w ten tryb. a nie chce uzywac iso:] Ten post edytował kamiseq 8.11.2006, 23:11:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko jest OK, bo kodowanie nie jest UTF-8.
![]() Nagłówki wysyłane przez serwer mają pierwszeństwo przed tymi, które masz jako META w kodzie HTML. Stąd zapewne twoje problemy - serwer wysyła inny nagłówek Content-Type. header" title="Zobacz w manualu php" target="_manual z content-type zapewne by pomogło. BTW, typ danych dla XHTML to application/xhtml+xml a nie text/html pozdr. Ten post edytował siemakuba 9.11.2006, 10:37:39 |
|
|
![]()
|
|
no ok, przenioslem na serwer na ktorym nie ma php i sie juz dobrze wyswietla.
a czy plik htaccess nie pomogl by w tej sytuacji? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:33 |