![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Mam taki błahy problemik pod linuksem. Jestem w trakcie pisania projektu zaliczeniowego z C i przydałyby mi się kolory kart (kier, pik itd..). W standardzie ASCII znaki te mają swoje odpowiedniki jako 3, 4, 5, 6. I pod Visual Studio wszystko śmiga tj. taki fragment wyświetla to co ma: Kod printf(": %c kier %c karo %c trefl %c pik", 3,4,5,6); natomiast pod eclipse pod linuxem (mandriva) i gcc lipa, pozostają puste pola. Wiecie może jak taki efekt spod windowsa można by uzyskać pod linuxem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest kilka wieloplatformowych biblioteczek, które pomagają w obsłudze konsoli. Nazw nie pamiętam - poszukaj sobie.
Cytat linuxem linuksem.
Ten post edytował radex_p 26.05.2008, 16:02:15
Powód edycji: Twoja odpowiedź jest naprawdę wybitnie rzeczowa
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chodzi mi o kolory w konsoli ale o kolory kart (znaczki): kier, karo, trefl, pik
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chodzi mi o kolory w konsoli ale o kolory kart (znaczki): kier, karo, trefl, pik ![]() Wybacz nie doczytałem. ASCII nie ma w tablicy tych znaków http://en.wikipedia.org/wiki/ASCII Wszystko zależy od kodowania w konsoli. -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
hmm.. ale w książce "Język ANSI C" K&R są wydrukowane wszystkie ASCII i właśnie takie graficzne znaczki tam są...
a można jakoś zmienić kodowanie konsoli czy inne - poprzez wywołanie jakiegoś polecenia w konsoli poprzez system(..)? |
|
|
![]()
|
|
Sposobów jest wiele. Zależy jak chcesz rozwiązać problem. Szukaj pod hasłem: locale
-------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 00:33 |