![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2009 Skąd: Hamburg DE Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki skrypt
oraz
funkcja sprawdz działa poprawie - sprawdza pola input text niestety funkcja checkradio nie chce działać. możecie mi powiedzieć co jest źle? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W poprzednim Twoim temacie napisałem jak sprawdzać pola radio...
ps. jeżeli nie wiesz dlaczego "coś" w JS nie działa - zobacz moją sygnaturę |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2009 Skąd: Hamburg DE Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
wpisz do konsoli JS poniższą linijkę:
Kod document.write('<button onclick="alert(\'hej\');alert(\'hej :)\')">hej</button>') następnie przetestuj skrypt: Kod document.write('<button onclick="return alert(\'hej\');alert(\'hej :)\')">hej</button>') Odrazu zroszumiesz swój błąd. A poza tym nie wstrzykuj kodu JavaScript bezpośrednio do ciała strony. Do tego służą pliki js, które opisują zachowanie strony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 32 Dołączył: 9.09.2010 Skąd: Brzeg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zagłębiam się bardziej w temat, tylko mam propozycję dla autora żeby zaczął korzystać z biblioteki jQuery (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jest to wiele wygodniejsze jak czyste Javascript.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Magic WWW: Kłóciłbym się - szczególnie przy takiej drobnostce jak walidacja formularza.
@agataperz: Robisz dość podstawowy błąd. Kod onsubmit="return sprawdz(this);return checkradio(this)" Funkcja checkradio się nie wykona, dlatego że zostanie zwrócona wartość funkcji sprawdź i ta część kody zostanie zakończona. Przykład: Kod <span onclick="return true; alert(123);">KLIK</span> Rozwiązaniem problemu jest stworzenie nowej funkcji "sprawdź wszystko" lub zapisanie tego w takiej formie: Kod return (sprawdz(this) && checkradio(this)) Lecimy dalej... Jak w funkcji jako parametr przekazujesz "this": checkradio(this) to w funkcji nie musisz już korzystać z document.formularz.length, a z przekazanej referencji:
W ogóle ta Twoja funkcja mi się nie podoba... Poczytaj o getElementsByTagName, a następnie napisz taki kod(ja przedstawiłem, go w pseudokodzie): Kod function sprawdz( formularz ){ //sprawdza czy któryś z inputów został zaznaczony - prawda jeżeli został, fałsz jeżeli nie został zmienna INPUT = formularz.pobierz_wszystkie_inputy; PĘTLA po INPUT{ JEŻELI( INPUT.type == radio i INPUT.checked ) ZWRÓĆ prawdę } ZWRÓĆ fałsz } Powodzenia |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ramach testów stwórz sobie nowy plik index.html a w nim:
Ten post edytował CuteOne 28.08.2011, 14:23:04 |
|
|
![]()
|
|
CuteOne masz rację Twój skrypt działa. Nie wiem czemu mi nie chciał działać. Widocznie mam za dużo zmiennych do sprawdzenia w jednym pliku i się już pogubiłam.
jeżeli chodzi o funkcje checkInput to niestety chyba żle cos robie bo przepuszcza mnie przez submit
Ten post edytował agataperz 28.08.2011, 18:14:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@agataperz mam do Ciebie niedyskretne pytanie.
Uznałaś mnie za idiotę skoro zupełnie zignorowałaś moją prawidłową odpowiedź (podpowiedź) na Twoje pytanie. Wracam na to forum po długim czasie i niestety widzę, że długo tu nie zabawię. Poziom wiedzy tutaj jest żenująco niski. Sorry za offtopic. Musiałem to z siebie wylać. |
|
|
![]()
|
|
@flashdev tak wiem że błąd był w tym moim skrypcie. I dzieki Tobie za zwrocenie uwagi.
Poza tym chciałabym Ci tylko nasunąć pewną myśl - dział przedszkole mówi samo za siebie. Ja niestety nie mam zielonego pojecia o js a jeszcze bardziej o jquery a nie mowiac o ajaxie. Dzieki @kamil4u wziełam się za studiowanie tych języków niestety nie jestem w stanie w ciągu jednego dnia przeczytać wszystkiego. Wiem również że czasami wypisuje glupoty jezeli chodzi o skrypty js ale ... Jedyne co znam to html, php, sql. Mam nadzieje że sie nie zrazisz @flashdev do tego forum przeze mnie. |
|
|
![]()
|
|
własność .checked pole typu "text" nie posiada (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Tak ps. nie prościej było to komuś zlecić? Zaoszczędzisz sporo czasu i jak mniemam pieniędzy, w końcu czas to pieniądz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) EDIT: flashdev: chyba za bardzo bierzesz to do siebie. I nie wiem czego oczekujesz po dziale Przedszkole o.O Tymbardziej nie wiem co oznacza "coś wartościowego wśród tych wszystkich śmieci"... Ten post edytował CuteOne 28.08.2011, 19:00:09 |
|
|
![]()
|
|
Może masz rację, może za dużo wymagam.
Zraziło mnie tylko to, że próbuję dać Ci wędkę, a Ty idziesz na łatwiznę i bierzesz od nich rybkę. Oni dobrze wiedzą, że ja już rozwiązałem Twój problem, ale mimo wszystko karmisz ich dając im tutejszego plusa (pomógł). I tak to się tutaj kręci. Czasem tu będę zaglądał ale po prostu przez taki układ jaki aktualnie tu panuje ciężko znaleźć coś wartościowego wśród tych wszystkich śmieci. Z mojej strony koniec tematu. Powiedzialem wszystko co miałem do powiedzenia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 05:23 |