![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuje zablokować chwilowo funkcję zdarzeniową "ondblclick".
Ale do rzeczy: Na stronie mam kilka tabel które mają przypisaną funkcję zdarzeniową "ondblclick". Potrzebuje, po kliknięciu na daną komórkę 2 razy ( co powoduje wywołanie funkcji przypisanej dla "ondblclick") zablokować możliwość podwójnego kliknięcia do czasu wykonania funkcji z zdarzenia "ondblclick". ( u mnie po "ondblclick" wyświetla się input do wpisania pewnych danych a po jego uzupełnieniu dane są wstawiane do tej komórki.) Moja koncepcja opierała się o stworzenie tablicy i tam zapisanie czy zostało wykonane double-click na danej komórce czy też nie ( wartości 1, 0). Jednakże koncepcja jak szybko powstała tak i upadła ze względu na to iż komórki mają id literowo-liczbowe i nie ma siły by miały samo liczbowe (tabele są podzielone na pewne grupy a w danych grupach cyfry się mogą powtarzać). Dlatego zapytowywuję się: Jak zablokować funkcję zdarzeniową "ondblclick" (przypisaną do pewnego elementu ) do czasu wykonania jakiejś tam funkcji) ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz odrejestrowac listenera na te akcje na poczatku wykonania funkcji obsługi a na końcu spowrotem ją zarejestrowac
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A możesz napisać co to jest "listener". Faktycznie nie napisałem że jestem cienki jak sik pająka w javascript.
Możesz dać przykład ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzięki pomogło.
Jednak napotkałem pewien problem. i funkcje js.
Oczywiście powyższe jest tylko przykładem. W rzeczywistości w sendu() pobieram za pomocą AJAX'a dane i takie tam ale to nie ma większego znaczenia. A teraz tłumacze. Mam komórkę z inputem. Jak na nią najadę mychą to OK ( zmienia kolor). Następnie gdy do inputa wpiszę cyfę 5 ( to jest przykładowo dla zobrazowania) to wywal mi inputa i wstawia do komórki cyfrę 5. I tu pojawia się problem. Jednocześnie z podmianą wartości komórki chciałbym nadać jej jeszcze jedną funkcję zdarzeniową ( ondbclick) która powodowała by ( w przykładzie i w moim projekcie) wstawienie inputa do komórki. Niestety mój powyższy zapis powoduje albo błąd - " nie zidentyfikowaną wartość idcell " - ( ![]() ![]() I to właśnie problem nie chcę wykonywać funkcji idcell() tylko przypisać ją jako zdarzenie ondbclick dla danej komórki. Gdzie robie błąd ![]() Ten post edytował gebp 28.05.2007, 14:06:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 11:18 |