![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki problem z formularzem. Mam do napisania prosty test z trzema odpowiedziami i jedna ma byc poprawna. Html wyglada tak:
a w js mam otrzymac, ktore pole jest zaznaczone i gdy na przyklad 1 bedzie zaznaczone to odpowiedz jest poprawna a gdy inne jest zaznaczone to odpowiedz jest zla. I wlasnie tu zaczynaja sie schody bo nie bardzo umie js i nie umie uzyskac, wartosci, ktora zostala zaznaczona. Gdzies wyczytalem ze robi sie to tak:
ale to niebardzo mi dziala, tzn wywala mi undefined...:/ Jesli wiecie jak cos takiego zrobic to prosze o jakas podpowiedz... Moze cos dodatkowo trzeba wykorzystac...? Pozdrawiam, Łukasz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamien na: jak widzisz dodalem tylko ID i teraz mozesz tak:
pod ta zmienna masz teraz wartosc oczywiscie mozna bez uzycia ID zrobic to w inny sposob, ale ja robie tak i dlatego tak pokazuje ![]() ps. czy sprawdzanie poprawnosci w JS ma sens jesli chodzi o test? chyba ze jest malo wazny, bo ktos zajrzy w kod i od razu bedzie wiedzial co zaznaczac. Tak samo kiedys mialem test na studiach przez neta z przysposobienia bibliotecznego ![]() ![]() Ten post edytował my salsa 6.10.2007, 18:26:01 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie. Zrobilem tak jak radzisz ale niestety cos jednak nie chce mi to dzialac. Mam teraz cos takiego:
i w js cos takiego:
Teoretycznie wyglada to dobrze, a jednak nie dziala. A co do bezpieczenstwa testu to rozwiazywac go beda dzieci z klas 1-3 wiec o podgladniecie kodu sie nie martwie. Jesli znasz my salsa jednak jakis bezpieczniejszy sposob w js na taki test to podpowiedz co wykorzystac, moze sie przyda na przyszlosc. Ja cos takiego robie zawsze za pomoca PHP ale w tym przypadku nie moge z nigo skorzystac. Pozdrawiam, Łukasz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 22 Dołączył: 19.09.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie rozwiązanie Cię zadowala? Chyba właściwie nie masz wyjścia, bo z tego co wiem, jedynym sposobem na sprawdzenie który element jest zaznaczony to sprawdzenie po kolei każdej możliwości. Pozdrawiam! Ten post edytował Nattfarinn 6.10.2007, 21:54:47 -------------------- Code should run as fast as necessary, but no faster; something important is always traded away to increase speed.
-- R. Pattis |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 08:38 |