![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ,
Chciałbym za pomocą jQuery odczytać aktualną (current) pozycję scrolla(suwaka) w divie ... Potrzebuję to w celu nie zmieniania pozycji po odświeżeniu strony. ... Wójek google nie pomaga ... ale może to moja słaba znajomość angielskiego ;P próbowałem w ten sposób :
ale mi nie działa ![]() znalazłem u jednego z forumowiczów coś takiego :
tylko potrzebuję przerobić to na odczytanie pozycji scrolla z DIVa a nie ze scrolla dokumentu jak powyżej ... podam może cały kod jak to wygląda obecnie:
słuchajcie już jestem bardzo blisko : mam coś takiego:
nie rozumiem dlaczego $("div.demo").scrollTop(a); nie ładuje mi wartości a ? ... jak wpiszę z palca zamiast "a" na przykład "50" to ustawia mi suwak tam gdzie chcę czemu tak się dzieje ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat nie rozumiem dlaczego $("div.demo").scrollTop(a); nie ładuje mi wartości a ? ... jak wpiszę z palca zamiast "a" na przykład "50" Pobierasz wartość elementu, potem temu elementowi ustawiasz znowu tę samą wartość. No ale nic się nie dzieje.Ale jak temu elementowi ustawisz inną wartość to on ma wówczas inną wartość.... dziwne... naprawdę dziwne..... Łapiesz już absurd sytuacji czy jeszcze nie? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok rozumiem ... faktycznie może być z tym jakiś problem ... przez ten absurd właśnie
![]() ale to jak inaczej to pobrać ? bo jak zrobię tak: document.write("Hello world! " + a); to wyświetla mi tą wartość ... ale ok chyba wiem o co chodzi ... jest jakiś sposób? jak powienienem to zrobić ? ok mam teraz coś takiego: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head runat="server"> <title></title> <script type="text/javascript"> function mojafunkcja() { var myTop = document.getElementById("myDiv").scrollTop; return myTop } </script> </head> <body> <div id="myDiv" class='demo' style="float:left;padding:0;margin:0;width:58.5em;height:15.5em;background-color:transparent;overflow-y: scroll;" > <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> <br /> <a href=''>jakas dana</a> </div> <script> var a; a = mojafunkcja(); $("div.demo").scrollTop(a); </script> </body> </html> myślę że teraz jest trochę lepiej ... ale rozumiem że to przypisanie początkowe scrollTop jest niewłaściwe jeśli chcę aby to działało mam już rozwiązanie mojego problemu ... musiałem to zrobić trochę inaczej: po prostu w GETcie zapisuję sobie gdzie znajduje się po wybraniu danego rekordu suwak i następnie pod DIVem odczytuję tą wartość i dzięki temu suwak pozostaje dokładnie w tym samym miejscu : poniżej cały kod:
PANIE MODERATOR możesz pan zamknąć temat. Ten post edytował olek123 28.02.2012, 22:56:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.05.2025 - 20:13 |