![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Taka sytuacja - powiedzmy, że mam stronę firmy robiącej latawce. Strona będzie podpięta pod adres superlatawce.pl - wiadomo, że taki adres będzie dobry z punktu widzenia seo jeśli ktoś będzie szukał w google "super latawce". A co jeśli bym podpiął również inne domeny pod tę stronkę np. dobrelatawce.pl, fajnelatawce.pl etc i zrobić na takie dodatkowe domeny minimalną reklamę? Takie działanie może teoretycznie zwiększyć odnajdowalność strony. Czy może nie warto się w to bawić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlecisz w filtr Google i będziesz miał problem.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za coś takiego banują?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za coś takiego banują? Filtr != ban. Ale to jest zwykły duplicated content. Nie polecam. @thek Dobrze prawisz ![]() Ten post edytował pedro84 7.01.2011, 23:35:16 -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To co tobie wydaje się zwiększeniem szansy na znalezienie jest kiepskim pomysłem, ponieważ CAŁA treść serwisu rozmywa się na kilka i żaden nie uzyskuje odpowiedniej siły. Potem wystarczy jakaś nowa domena innej osoby, która lepiej się pozycjonuje i Cię zdeklasuje. Chcesz zwiększyć siłę? Na owych domenach dodatkowych załóż zaplecze (blogi czy co tam chcesz), które będzie linkowało do serwisu podstawowego. Dzięki temu strona główna "złapie linki" ze stron o podobnej tematyce, a więc uznawane za sensowne według google. W końcu jeśli łapiesz link o skrawaniu metalu ze strony o metalach, a nie o poezji, to google uzna to za link wartościowszy. Dużo takich zaplecz w miarę aktualizowanych i można potem po jakimś czasie się cieszyć widząc jak strona w naturalny sposób pnie się w wynikach. To nie przynosi efektu od razu, ale są to efekty pewne.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Ok, wielkie dzięki za pomoc
![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 17 Dołączył: 1.11.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście ze możesz zrobić takie coś tylko pod jednym warunkiem musisz zastosować na innych domenach niż super latawce przekierowanie 301. wtedy tamte domeny oddają moc domenie super latawce. Możesz oczywiście wzmacniać domeny które chcesz przekierować wyjdzie ci to na +.
-------------------- Wyszukiwarka noclegów w Polsce i zagranicą.
Najlepszy katalog turystyczny wspomagający pozycjonowanie i promocje stron. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 11 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykorzystaj inne domeny jako zaplecze tematyczne albo podlinkuj i zrób przekierowanie 301
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przekierowanie 301 dla domeny bez ruchu (nowej domeny) bez starych odnośników (historii domeny) nie ma zupełnie sensu bo i tak nie będzie z tego pożytku sens by miało dla spraw pozycjonowania lepiej zrobić coś z domeną pod kątem domeny właściwej .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warto też wspomnieć, że jeśli już musisz taki system zastosować, to najlepszym rozwiązaniem, którego nikt tu jeszcze nie podał jest zastosowanie rel="canonical" ze wskazaniem na tą główną domenę. Polecam spojrzeć na ostatnią wytłuszczoną informację
![]() -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyne sensowne rozwiązanie to uruchomienie na domenach kilku niezależnych stron - wszystkie one mogą prezentować ofertę firmy, ale sama treść musi być inna. W miarę możliwości dobrze rozmieścić strony na różnych serwerach + nie linkować stron między sobą.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 1 Dołączył: 30.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mialem u siebie ten problem a mienowicie pod jedna strone podpialem kilka domen i zaczelo mi mieszac i ostrzegac o duplicat content. Zostawilem tylko jedna, reszte zaparkowalem i mam spokoj.
-------------------- Katalog stron
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
SEO zajmuje się od 7 lat i trochę o nim wiem...
Ja bym zrobił tak: - jedna domena na 301 (pamiętaj, że 301 przenosi moc pozycjonowania ale nie przenosi filtrów) - pozostałe domeny zaplecze lub strona firmy (koniecznie nowa strona z nową treścią) Bez krępacji podlinkowałbym domenę która jest na 301, nawet po 1000 wpisów dziennie i nie dość, że pozycja twojej strony będzie bardzo wysoka to jeszcze masz pewność, że nie otrzymasz kary od Google. A co z domeną docelową? Jak nowa to delikatnie linkować, zacząć od 3-4 wpisów dziennie i udawać jakby to było naturalne linkowanie, a więc pod wieloma anachorami, a nawet czasami bez anachora. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
wiem że temat stary ale mam bardzo podobne pytanie otóż czy przekierowania typu seo.forum.php.pl => forum.php.pl/index.php?showforum=111 sql.forum.php.pl => forum.php.pl/index.php?showforum=11 maja jakikolwiek sens i czy nie grożą banem ? czy może lepiej zrobić prostą stronę typu "chcesz podyskutować o seo kliknij tutaj" ? czy może trzecia opcja czyli przekierowanie 301 ale jak się domyślam to niema sensu ponieważ te dodatkowe domeny nie mają żadnej mocy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.04.2025 - 07:39 |