![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!
mam pytanako? wie ktos jak w prosty sposob (lub nie tak bardzo prosty ) zablokowac cofniecie strony? chocdzi mi o to aby niemozanbylo cofnac jej za pomoca przycisku wstecz. mam skrypt z testem i po oddaniu an nie pytania mozna wrocis do niego co jest oczywiscie zle. dzieki z gory.pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam takiego sposobu, ale można zawsze stworzyć sesję albo ciacho, które będą pozwalały tylko jednorazowo wypełnić test
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zablokujesz userowi mozliwosci powrotu do strony z testem (moze on zobaczyc pytania ponownie), mozesz co najwyzej zablokowac ponowne wyslkanie formularza ciastkiem (user moze je usunac), wg IP (niedokladna identyfikacja).
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, na dzień dobry - dzień dobry :)
IMHO najprostszy sposób zablokowania cofania strony jest dostępny via JS. Nie wiem czy to będzie spełniać twoje oczekiwania, ale można to zrobić tak: Kod zamiast: <a href="nastepna.html">dalej</a> dajesz: <a href="javascript:window.location.replace('nastepna.html')">dalej</a> Oczywista, logicznym wydaje sie napisanie funkcji, i wywoływanie funkcji w linku, zamiast bezpośredniego odwolania do metody replace(). (np. <a href="java script:doReplace('page.html')">dalej</a>) Co to daje? Takie przejście daje tyle, że strona, z której dajesz replace() na inną nie jest zapisywana w historii przeglądarki. Nie można do niej więc powrócić za pomocą historii lub przycisku "Wstecz" w przeglądarce. vide: window.location.replace@msdn mam nadzieje, że pomoże ;) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Walkowane 100 razy -- a co jak wylacze JS? strona bedzi eniefunkcjonalna i sobie pojde...
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawda,
podałem tylko sposób w jaki można to zrobić i jakiego nikt wcześniej nie podał. Wybór rozwiązania będzie należał do autora posta - on zdecyduje czy olać userów z wyłączonym JS czy nie. pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.06.2025 - 10:31 |