![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam mała zamotke więc proszę o pomoc.
Tak więc chcę przekazać przy wywołaniu funkcji listę pól do wyłaczenia jako tablicę asocjacyjną. Korzystam zatem z parametrów obiektu, które traktuję jako elementy tablicy. Problem w tym, w jaki sposób przekazać te parametry jako argument fiunkcji. Powyższy przykład nie działa. Jesli dam
na sztywno te parametry w funkcji to pola się wyłaczają. Jeśli tak jak w powyższym kodzie, przekażę je jako argumenty funckji, pola nie wyłaczają się. Prosze o pomoc we wsakazaniu, czego nie widzę lub co źle robię. Z góry dzieki Ten post edytował sma 5.08.2009, 10:43:41 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Tak więc chcę przekazać przy wywołaniu funkcji listę pól do wyłaczenia jako tablicę asocjacyjną. Korzystam zatem z parametrów obiektu, które traktuję jako elementy tablicy. A nie możesz ready wywołać przy dopinaniu zdarzeń, tylko musisz każdorazowo? Cytat Tak więc chcę przekazać przy wywołaniu funkcji listę pól do wyłaczenia jako tablicę asocjacyjną. Korzystam zatem z parametrów obiektu, które traktuję jako elementy tablicy. A nie możesz po prostu przekazać obiektu jQ z tym radio...? Przepisz ten kod od nowa, zgodnie z KISS, bo namotałeś... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie możesz ready wywołać przy dopinaniu zdarzeń, tylko musisz każdorazowo? W tamtej chwili był to zlepek wygooglowanych podpowiedzi na temat obsługi tablic asocjacyjnych w jQ, w odseparowanym pliku testowym. Docelowo poukładam i zooptymalziuje. A nie możesz po prostu przekazać obiektu jQ z tym radio...? Możesz to rozwinąć? Chodzi mi o przekazanie do funkcji dwóch tablic asocjacyjnych z polami do wyłaczenia i właczenia. Klucz tablicy będzie oznaczał typ akcji (show/hide, disable, enable), wartosc id pola. Funkcja ma sprawdzić, czy element o przekazanym w argumencie (1) ID został klikniety i jesli tak to ma ukryć/wyłaczyć przekazane w argumencie 2 pola (tablica asocjacyjna) i pokazać/właczyć przekazane w argumencie 3 pola (tablica asocjacyjna). Zatem nie bardzo mogę dojść co dałoby przekaznaie obiektu jQ z radio lub w jaki sposób to zrobić aby osiągnąć zamierzony efekt. Jesli błędnie podchodzę do tematu prosiłbym o wskazówki w krokach. Pogoogluję jesli czegoś nie będę wiedział o resztę dopytam. Ten post edytował sma 5.08.2009, 13:59:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Zatem nie bardzo mogę dojść co dałoby przekaznaie obiektu jQ z radio lub w jaki sposób to zrobić aby osiągnąć zamierzony efekt. Jesli błędnie podchodzę do tematu prosiłbym o wskazówki w krokach. Pogoogluję jesli czegoś nie będę wiedział o resztę dopytam. Jak? No patrz: Kod $('#pole1, #pole2, #rodzic .pola, #rodzic input:checked').each(function(){ $(this).attr(...); }); i tyle kombinowania. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) A jeśli już koniecznie chcesz funkcją, to robisz tak: Kod function disable(obj){
obj.each(function(){ $(this).attr(...); }); } disable($('#pole, ...')); |
|
|
![]()
|
|
A jeśli już koniecznie chcesz funkcją, to robisz tak: Tak ale gdzie tu miejsce dla parametrów przypisanych do ID każdego pola, mówiących czy mam dane pole ukryć/pokazać, czy wyłaczyć/właczyć (a w przyszłości byc może zaostanie zaimplementowana dalsza obsługa). Ten sam efekt osiągnąłbym przekazując zwykłą tablicę z ideksami liczbowymi. Mi chodzi o przekazanie tablicy asocjacyjnej aby dla każdego ID pola przekazac takkże info co z nim mamy zrobić. Nawiązując do manuala chciałem osiągnąć takie coś: Kod var obj = { show:ID_POLA_1, enable:ID_POLA_2, hide:ID_POLA_3, show:ID_POLA_4 itd }; Następnie: jQuery.each(obj, function(key, val) { robie warunki dla 'key' i wykonuję odpowiednie operacje na polu o ID 'val' }); Gdy wpisuję Kod var obj = { show:ID_POLA_1, enable:ID_POLA_2, hide:ID_POLA_3, show:ID_POLA_4 itd }; na sztywno w funkcji, to wszystko działa, ale jak ten zestaw parametrów przekazać do funckji jako argument?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Tak ale gdzie tu miejsce dla parametrów przypisanych do ID każdego pola, mówiących czy mam dane pole ukryć/pokazać, czy wyłaczyć/właczyć (a w przyszłości byc może zaostanie zaimplementowana dalsza obsługa). Identyfikatory wpisujesz do podstawowej funkcji jQuery, zresztą - podałem przykładowe wywołanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:18 |