![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem grafikiem-amatorem, który postanowił wziąć się za projektowanie stron www i w trakcie nauki napotykam różne problemy po czym staram się je zrozumieć tego rozgryźć nie mogę chociaż wydaje się prosty chcę żeby elementy paska nawigacyjnego pojawiały się po kolei, działa gdy każdemu nadam oddzielne id ale staram się to pominąć i skorzystać z szerokiej gamy dostępnych 'wybieraczy' .nav:eq(0),.nav:eq(1),.nav:eq(2)... w teorii wybierają kolejne elementy o class="nav", w praktyce wyskakuje pierwszy i basta... CODE $(".centered").click(function() { $(this).slideToggle('fast'); $(".nav:eq(0)").css({"lineHeight":"100px","overflow":"visible"}).animate({height:'100px', width:'100px'},{duration: 500,easing:'easeOutElastic'},function() {$(".nav:eq(1)").css({"lineHeight":"100px","overflow":"visible"}).animate({height:'100px', width:'100px'},{duration: 500,easing:'easeOutElastic'},function() {$(".nav:eq(2)").css({"lineHeight":"100px","overflow":"visible"}).animate({height:'100px', width:'100px'},{duration: 500,easing:'easeOutElastic'},function() {$(".nav:eq(3)").css({"lineHeight":"100px","overflow":"visible"}).animate({height:'100px', width:'100px'},{duration: 500,easing:'easeOutElastic'},function() {$(".nav:eq(4)").css({"lineHeight":"100px","overflow":"visible"}).animate({height:'100px', width:'100px'},{duration: 500,easing:'easeOutElastic'}); }); }); }); }); }); próbowałem też przerobić ten kod na prostszy: pętle wywołującą kolejne nav-y ale okazało się to nie na moją głowę, może na to też macie pomysł? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 17 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: far far away Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście wolałbym to załatwić setTimeout'em ... Ten post edytował masiakla 6.09.2010, 15:32:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm... to nie rozwiązuje problemu... wyskakuje tylko pierwszy div...
Ja osobiście wolałbym to załatwić setTimeout'em ... ...ale czy mógłbyś rozwinąć pomysł z setTimeout? i czy istnieje sposób, żeby zrobić z tego jedno polecenie (pętle?) wywołującą kolejne elementy? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 17 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: far far away Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak patrze na to i na dokumentację animate, to tam zupełnie inaczej wyglądają wywołania tych funkcji:
Kod .animate( properties, [ duration ], [ easing ], [ callback ] ) .animate( properties, options ) Wersja, którą tu forsujesz nie istnieje, on zapewne podbiera ją pod pierwsze z pustym callbackiem. Więc wywołanie jej powinno raczej wyglądać tak:
Kurde chyba zacznę częściej lookać do dokumentacji, bo część rzeczy jednak ucieka, tym bardziej, że rzadko używam animate. Ten post edytował masiakla 6.09.2010, 20:22:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może coś prostszego (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Ten post edytował everth 6.09.2010, 22:57:25 |
|
|
![]()
|
|
Wersja, którą tu forsujesz nie istnieje, on zapewne podbiera ją pod pierwsze z pustym callbackiem. Więc wywołanie jej powinno raczej wyglądać tak: to plugin jquery.easing.1.3.js @everth nie wiem co w tym prostego, staram się zrozumieć: reference w łapę i czytamy ale nie działa (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) myśle, że to przez plugin z easingami (wymaga innej składni przy animate) |
|
|
![]()
|
|
Ja chyba jednak będe obstawał przy swoim, bo nie znajduję innej przyczyny, dlaczego callback nie jest wywoływany.
|
|
|
![]()
|
|
sprawdziłem i muszę powiedzieć, że masz całkowitą rację: kiedy używam plugina callback nie jest wywoływany
|
|
|
![]()
|
|
jak chcesz uzyskać efekt samego wysuwania się zakładek to nie lepiej by tobie było skorzystać z gotowej metody slideDown ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@paranormalny: nie debugowałem tego kodu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Poprawiłem tą wersję, teraz wygląda tak. W skrócie to wtyczka jQuery którą możesz stosować na wybranych elementach ze swoimi ustawieniami.
Ten post edytował everth 6.09.2010, 23:07:29 |
|
|
![]()
|
|
@paranormalny: nie debugowałem tego kodu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Poprawiłem tą wersję, teraz wygląda tak. W skrócie to wtyczka jQuery którą możesz stosować na wybranych elementach ze swoimi ustawieniami. dzięki, tyle rozumiem ale nadal przestudiuje go, żeby zrozumieć co dokładnie robi świeży jestem w tym wszystkim i każda okazja do nauki jest dobra a kod działa jak złoto (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:55 |